AKTUELNO

Ministrica zdravstva USK: Nisu problem migranti sa djecom, nego narkomani, HIV pozitivni i kriminalci

Rješavanje ovog problema leži na istočnoj granici BiH, na Drini, i hitno se mora zaustaviti priliv migranata, rekao je premijer USK.
O situaciji u Unsko-sanskom kantonu u vezi s migrantskom krizom danas pred Zastupničkim domom Parlamenta FBiH govorili su kantonalni premijer Mustafa Ružnić i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Oboje su naglasili da ovo ne smije biti samo problem USK, nego pitanje kojim se moraju pozabaviti i svi ostali jer ovaj kanton nije u stanju sam podnijeti taj teret.

Premijer USK Mustafa Ružnić naglasio je da BiH nije spremno dočekala migrantski val. Podsjetio je da su prvi migranti stigli u januaru 2018, a od aprila je počeo njihov nekontrolisan priliv na područje USK.

Ružnić je kazao da su mnogo puta tražili reakciju i uključenje nadležnih institucija, prije svega Ministarstva sigurnosti BiH, ali nije bilo sluha, kao ni kod Službe sa strancima i Graničnom policijom BiH.

Prema njegovim riječima, migranti su smješteni u četiri privremena prihvatna centra, ali veliki broj njih je i u privatnom smještaju. U oktobru građani USK organiziraju prve proteste kako bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata.

-Ovaj kanton je pokazao dovoljno humanosti, sačuvali smo obraz ove države, ali i dalje tvrdimo da nije rješenje problema izmještanje migranata opet u dvorište grada Bihaća. Sve bi moglo dovesti do ponovnih protesta građana Bihaća. Zamislite situaciju da u Bihaću ima 60.000 stanovnika, a po parkovima i ulicama se kreće oko osam hiljada migranata. Dešava se da su napadali i ljude koji im dostavljaju hranu. Domovi zdravlja pružili su desetke hiljada usluga migranata, više od četiri miliona maraka smo u gubitku zbog toga, jer migranti nemaju zdravstvenu zaštitu – kazao je Ružnić.

Dodao je da je zabilježen veliki broj krivičnih djela u kojima su učestvovali migranti, među kojima i onih najtežih, ubistava, silovanja…

– Ove godine je evidentirano 99 krivičnih djela, a broju prekršajnih djela da ne govorim. Veliki broj migranata koristi narkotike, zatim, higijensko-epidemiološka situacija je jako loša – kaže premijer USK.

Dodaje da se nijedna policijska agencija nije uključila u rješavanje problema, osim policije USK, koja je odavno iscrpila finansijska sredstva za gorivo, amortizaciju…

-Rješavanje ovog problema leži na istočnoj granici BiH, na Drini, i hitno se mora zaustaviti priliv migranata. Tražim da jedan od zaključaka bude da Federacija BiH zajedno sa svim kantonima formira koordinaciono tijelo koje će upravljati ovim problemom. Svi se moramo uključiti – naglašava Ružnić.

Upozorio je na izuzetno lošu situaciju u prihvatnim centrima, naglasivši da je ovo problem koji će sigurno trajati još desetak godina, te da strahuje da bi se građani mogli samoorganizirati na njegovom rješavanju.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović govorila je o zdravstvenom aspektu migrantske krize, rekavši da su u četiri prihvatna centra pruženi deseci hiljada zdravstvenih usluga i pregleda, da je broj intervencija hitne pomoći povećan za 50 posto u odnosu na prije dvije godine, hiljadu usluga pružili su stomatolozi.

– Registrovani su migranti sa HIV/AIDS, veliki broj je homoseksualaca. Epidemiološka situacija je alarmantna, razmjere svraba su velike, ima i vašljivosti. Vakcinisali smo oko 300 djece protiv morbila. U Bihaću je jedina kantonalna bolnica na podrućju USK koja pruža sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Broj usluga doseže više od 50.000. Najveći broj preporuka o liječenju se ne provodi, pa se pacijenti vraćaju sa recidivima, a bolnice nemaju kapacitete da ih zadrže na liječenju. Mnogo ih je, također, sa tuberkulozom – kazala je ministrica.

Dodala je da je Bihać “okupiran” migrantima među kojima je oko 80 posto ekonomskih. Naglasila je da stanovništvo ima empatije prema porodicama sa djecom, maloljetnicima, ljudima koji su pobjegli od rata, ali postoje slučajevi koji izazivaju revolt, strah, nezadovoljstvo…

– Imamo empatije prema porodicama sa djecom, ali šta kažete o migrantu, HIV pozitivnom, koji je silovao mentalno zaostalu djevojku. Na ulici dilaju drogu, ponašaju se kao da smo mi građani drugog reda. Oni rade šta hoće. Voljela bih da se ovo ne desi u vašim dvorištima. Kantonalna bolnica je u velikim gubitcima. Higijensko-epidemiološka situacija se usložnjava svakog dana – kazala je Ćemalović.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je da svugdje migrantska kriza na ulazu u državu samo je kod nas na izlazu.

– Ministar Dragan Mektić nas pravi budalama, godinu dana dolazi i mene i Bišćane pravi budalama, a isto to radi i direktor Službe za strance. Za nas je poniženje da gledamo ljude kako nemaju šta jesti i kako lože vatre da se ugriju. Svi smo za to da izađemo u susret tim ljudima, al nismo za to da se naš život dovodi u pitanje. Hrvatska i EU se ne ponašaju kako bi trebali. Ovo je svjetski i evropski problem, a sveo se na BiH – rekao je Fazlić.

Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima, kazao je kako svaki dan prihvataju, i udaljavaju migrante, te imaju readmisije.

– I u tom smislu imamo nedostatak kapaciteta. Nije nimalo jendostavno udaljiti ih iz BiH. Naši službenici su svaki dan pod pritiskom, izloženi napadima. Radimo na idejnom rješenju proširenja kapaciteta koje ćemo ponuditi donatorima – rekao je, pored ostalog.

I predstavnik Granične policije je kazao da ova agencija trenutno poduzima sve što je u njenoj moći, u situaciji kada joj nedostaje više od 350 policijskih službenika. Situaciju u SK, kako je rekao, razumiju i maksimalno nastoje pomoći u njenom rješavanju.