AKTUELNO

DODIK: Dolazak migranata na područje BiH je proces kolonizacije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je kako mu migranti sve više djeluju kao kolonisti koji nisu samo u prolazu, već je netko planirao da ovdje i ostanu.

“Migrantska kriza mi sve više sliči na proces kolonizacije, koju smo imali na prostoru bivše Jugoslavije u prošlosti”, rekao je Dodik a prenosi “Poskok.info” pozivajući se na “Euroblic”.

On je podsjetio kako je došlo vrijeme na koje je upozoravao da se BiH neće moći nositi sa migrantskom krizom, te smatra kako je sve što radi Vijeće ministara o tom pitanju lišeno ozbiljnog plana i strategije koja bi vodila ka rješenju krize.

“Naš stav da se oni ne mogu razmještati na teritoriji Republike Srpske neće se mijenjati”, ponovio je Dodik.

On je poručio kako će se suprostavljati da se migranti smiještaju na područja u Federaciji BiH koja su naseljavali Srbi prije nego što su odatle istjerani, kao što je nedopustivo da ih neko smiješta uz malobrojna srpska naselja.

Dodik smatra kako se problem migranata primarno mora rješavati u EU, jer je otvorila južne granice na području Bugarske i Grčke, a zatvorila sjeverne.

“Ako zatvori sve granice, i migranti će ostajati na prostoru EU, koja mi djeluje kao generator ovog problema. Predlažem da i migranti i novac koji nudi EU ostalim državama za zbrinjavanje migranata ostanu na prostoru EU”, rekao je Dodik.