AKTUELNO

Afganistanci lišeni slobode zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, 3. novembra 2021. godine oko ponoći, na području općine Zvornik u mjestu Debela Međa, spriječili su krijumčarenje migranata iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 19 osoba afroazijskog porijekla.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe (po izjavi državljani Afganistana), koje su upravljale čamcem, osumnjičene za počinjenje krivičnog djela “krijumčarenje osoba”.

Obje osobe su lišene slobode i iste će u zakonskom predviđenom roku biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “krijumčarenje osoba”. Čamac i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti.

“Preostalih 17 krijumčarenih osoba (četiri državljana Turske, pet Indije i osam Afganistana), bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja te predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje”, navedeno je u saopćenju Granične policije BiH.
Izvor: AA