NETWORK

Češka i Poljska uvele privremene kontrole na granici sa Slovačkom

Strožije kontrole primjenjivat će se od srijede i trajat će deset dana, uz mogućnost produženja kontrola.

Češka i Poljska poduzele su koordiniranu akciju uvođenja kontrola duž svojih granica sa Slovačkom kako bi suzbile ilegalnu migraciju i krijumčarske aktivnosti, saopćile su te zemlje u utorak.

Strožije kontrole primjenjivat će se od srijede i trajat će deset dana, uz mogućnost produženja kontrola, piše Reuters a prenosi Hina.

“Ova mjera je neophodna za učinkovitu borbu protiv grupa krijumčara i ilegalne migracije”, objavio je češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakusan na društvenoj platformi X, prenosi Hina.

“Kontrole će se odvijati nasumično duž cijele granice sa Slovačkom, na način da se što manje ograniči prekogranični saobraćaj i nepotrebno ne optereti saobraćaj ili putnici”, dodao je.

Ilegalni migranti

Slovačka se suočava sa sve većim brojem ilegalnih migranata koji dolaze u zemlju dok pokušavaju stići do Njemačke i zapadne Evrope. Migranti, uglavnom mladi muškarci s Bliskog istoka i iz Afganistana, većinom su došli takozvanom balkanskom rutom, ulazeći u Mađarsku iz Srbije.

Slovački ljevičarski političar Robert Fico zauzeo je tvrdo stajalište o tom pitanju uoči izbora prošlog vikenda na kojima je njegova stranka pobijedila. Fico je u ponedjeljak dobio mandat za sastavljanje slovačke vlade, a rekao je da će čuvanje granice s Mađarskom biti glavni prioritet.

Slovačko ministarstvo unutarnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je da je o novim kontrolama obavijestio kolege u Njemačkoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj, kao i Evropsku komisiju.

“Posljednjih sedmica locirali smo i priveli 551 ilegalnog migranta na granici sa Slovačkom. Ova nas situacija potiče na poduzimanje odlučnih mjera”, rekao je Kaminski.

IZVOR: AGENCIJE