NETWORK

I Hrvatska uvodi mjere na granicama: Sa slovenskom policijom će kontrolisati sumnjiva kretanja

Dogovoreno je da će Ljubljana i Zagreb zajednički, i preko Bruxellesa i izravno, raditi na tome da se što prije riješi pitanje statusnog sporazuma između europske granične agencije Frontex i Bosne i Hercegovine

Na dramatičnom sastanku Vijeća ministara unutarnjih poslova Europske unije održanom u četvrtak u Bruxellesu, na kojemu se odlučivalo o novim europskim pravilima postupanja u kriznim situacijama koje je prouzročio veliki priljev migranata, ministri iz Hrvatske i Slovenije dogovorili su da će proširiti zajedničke akcije i ophodnje do te mjere da će i hrvatski policajci biti prisutni na punktovima slovenske policije koji su ovih dana najavljeni kao novi privremeni režim kontrole u blizini nekadašnjih graničnih prijelaza, uklonjenih pristupanjem Hrvatske Schengenu.

– Ove godine imali smo oko 450 zajedničkih akcija i ophodnji, a sad smo se dogovorili da ćemo to proširiti, što znači da će na tim famoznim punktovima biti i hrvatski policajci – rekao je ministar Davor Božinović u izjavi novinarima nakon sastanka sa slovenskim kolegom Boštjanom Poklukarom. Dodao je kako na slovensku odluku povremenih policijskih kontrola putnika sa slovenske strane u blizini nekad aktivnih graničnih prijelaza ne treba gledati kao na ekvivalent ukidanju schengenskog bezgraničnog režima.

– Riječ je zapravo o odluci kakvu i hrvatska policija često donosi. To su kompenzacijske mjere, koje zamjenjuju rad granične policije, ali sada na temelju neke profilacije rizika. Uoči li se neko sumnjivo vozilo ili postoje neke druge indicije, policija to kontrolira. Što se tiče režima koji je uspostavljen ulaskom Hrvatske u Schengen, tu se ne mijenja ništa. Slovenski kolega Poklukar i ja konstatirali smo da su i Slovenija i Hrvatska žrtve neregularnog procesa masovnih dolazaka iz smjera zapadnobalkanske rute koja ide preko BiH – dodao je Božinović. Stoga je također dogovoreno da će Ljubljana i Zagreb zajednički, i preko Bruxellesa i izravno, raditi na tome da se što prije riješi pitanje statusnog sporazuma između europske granične agencije Frontex i Bosne i Hercegovine. Taj sporazum već dugo stoji napisan i planiran za usvajanje, a kad stupi na snagu, omogućit će pomoć Frontexa i nacionalnih policijskih snaga iz EU u boljem čuvanju granica BiH od ilegalnih migracija na ulasku u tu zemlju.

Izvor: Večernji list