AKTUELNO

Alen Islamović: Migranti su nam uništili Bihać

Alen Islamović, poznati pjevač kultnoga “Bijelog dugmeta”, još donedavno svoju je budućnost i skoru mirovinu koncipirao uz ranč s plantažama lješnjaka u rodnom Bihaću, ali je onda iznenada došlo do promjene plana.

Ne, nije se odrekao poljoprivrede, nego je objavio da ulazi, zapravo se vraća, u političke vode. Cilj mu je na lokalnim izborima, koji bi se u susjednoj Bosni i Hercegovini trebali održati na jesen ove godine, ući u Gradsko vijeće Bihaća.

– Nije meni o glavu da moram, ali kada pogledam situaciju i kako se moj rodni grad pati u posljednje tri i pol godine, jednostavno sam trebao – rekao je Islamović za Slobodnu dalmaciju.
Tamo živi veći dio moje, kao i suprugine obitelji, imamo kuću, plantaže, a i dosta sam vezan uz Bihać. U biti, što je najgore, ništa nije učinjeno kroz ovo vrijeme da se cijela situacija s migrantima, kako bismo rekli mi Bosanci, razgalami. Situacija nije teška, ona je katastrofalna – dodao je.

Ti ljudi kojima je grad pomogao srcem, omogućio te prve kampove, pa čak i u samom centru, oni su ga vandalski uništili, počupali i potrgali sve što se moglo.

Od industrijskog centra Bira ostao je samo krš i lom, a nova lokacija, kamp Lipa, smješten je uz granicu s Hrvatskom. Uložena su najminimalnija sredstva, struja i voda, kako bi se ljude samo odvuklo tamo.

Bihać kao grad je koliko-toliko pomogao. Problem je i oko Bihaća, gdje su migranti uništavali kuće, poljoprivredna dobra, lovački dom… – zaključio je Islamović.

Izvor: Avaz.ba