AKTUELNO

Tuzla: U Maju Evidentirano Blizu 1.000 Migranata

Tuzla je jedan od gradova u Bosni i Hercegovini u koji svakodnevno stižu grupe migranata. Nakon što je oko 500 migranata polovinom marta izmješteno sa autobusne stanice u Tuzli u kasarnu Blažuj u Sarajevu, migrantska kriza u Tuzli ponovo počinje. Prema podacima MUP-a TK, u maju je u ovom kantonu registrovano blizu 1.000 migranata.

Stanovnici ulice Zvonka Cerića u Tuzli ne spavaju već noćima. Zbog sve većeg broja migranata koji uleze u njihove domove i dvorišta, čak i onda kada se nalaze u svojim kućama, zabrinuti su za svoju sigurnost. Iz straha za sebe i svoje najmilije ne smiju pred kameru. Za pomoć su se obraćali i službenicima PS Zapad Tuzla. Riječ je o ulici koje spaja naselja Miladije i Husino.

– Na inicijativu građana predali smo zahtjev za odvođenje migranata u migrantske centre preko pisarnice MUP-a. Dobili smo odgovor u kojem piše da se sve radi, ali da je priliv poslije ovog puštanja granica još veći, te da će u narednom periodu pokušavati da učine sve što je moguće da se bezbjednost građana ne ugrozi, kazao je Hasan Kopić, predsjednik Savjeta MZ Kreka.

Sa ublažavanjem mjera i sa dolaskom povoljnijih vremenskih prilika na području Tuzlanskog kantona povećao se i broj migranata. U maju policijski službenici evidentirali su blizu 1000 migranata na području našeg kantona.
– Moram naglasiti da su migranti većinom u tranzitu, ovdje se ne zadržavaju. Policijski službenici iste evidentiraju i zatim prema uputama Službe za poslove sa strancima terenskog ureda Tuzla iste upućuju u terenski ured Sarajevo radi registracije. Radi se o licima koja kod sebe nemaju identifikaciona dokumenta, niti potvrdu o iskazanoj namjeri za azil shodno čemu se radi registracije upućuju u Sarajevo, istakla je Amra Kapidžić, portparol PU MUP-a TK.

U maju su također evidentirana i dva krivična djela koja upućuju na migrante. Radi se o nanošenju teških tjelesnih povreda. Iz MUP-a TK apeluje na građane da prijave svaku nelegalnu aktivnost od strane migranata.

– Kada su migranti u pitanju policijski službenici djeluju onda kada se oni ogriješe o zakone BiH. Poduzimaju se sve potrebne mjere i aktivnsoti u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, nakon čega se migranti predaju službenicima Službe za poslove sa strancima radi daljeg poduzimanja mjera i aktivnosti, dodala je Kapidžić.

Prvi čovjek Tuzle smatra da postoji opasnost da problem s migrantima ponovo eskalira, te ističe kako u rješavanje ovog problema treba da se uključe svi relevantni subjekti.

– Očekujem poziv na sastanak od premijera TK. Smatram da sve općine i gradovi TK zajedno moraju napraviti bar neke osnove strategija, koje bi trebale da budu u funkciji zakona o strancima, interesa građana, ali i zaštite prava migranata. Ja mogu građanima da kažem da ću se boriti za njihova prava kao i do sada, naglasio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Podsjetimo, sredinom marta Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima je uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, izvršila akciju izmještanja blizu 500 migranta koji su boravili u improvizovanom šatorskom naselju u blizini autobuske i željezničke stanice u Tuzli. Migranti su tada prebačeni u kasarnu Blažuj u Sarajevu. Preduzete aktivnosti bile su epilog sastanaka, sada već bivšeg, ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem.

(RTVTK)