AKTUELNO

Zbog sumnje u silovanje maloljetnika uhapšeno deset migranata

Tokom pretresa privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću slobode je lišeno deset migranata koji se dovode u vezu sa krivičnim djelima silovanja, spolnog odnosa sa nemoćnom osobom, kao i sa krivičnim djelima stavljanja u promet opojnih droga i krivičnog djela razbojništva.
U prihvatnom cetru Bira boravi od 300 do 500 maloljetnika bez pratnje i upravo oni su bili žrtve krivičnog djela silovanja.

„Akcija je ciljano usmjerena na pronalaženje lica koja su počinila krivično djelo iz grupe spolnih krivičnih djela protiv slobode i morala, a u koje su uključeni i spolni odnos sa nemoćnom osobom. Prema saznanjima imamo sumnju da su žrtve maloljetne osobe koje su smještene unutar samog objekta i povezano je sa problemom velikog broja maloljetnika koji su tu smješteni bez roditeljske pratnje“, rekao je Ale Šiljdedić, portparol policije USK.

Uz ovo uhićene se tereti i za krivična djela prodaje i posjedovanja opojnih droga.

„Tokom pretresa pronađena je veća količina narkotičkih sredstava, veća količina oruža i oruđa odnosno predmeta podesnih za nanošenje tjelesnih povreda“, dodaje Šiljdedić.

Uz Akciji je učestvovalo 150 policijskih službenika, pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP USK, Jedinice za specijalnu podršku i Policijske uprave Bihać. Uhićeni će nakon kriiminalističke obrade biti predati Kantonalnom tužiteljstvu na dalje postupanje.

federalna.ba/