AKTUELNO

Zatražen pritvor i mjere zabrane za četiri osobe osumnjičene za krijumčarenje ilegalnih migranata

Postupajući u okviru 24-satne tužilačke dežure, tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaprimio je informacije od pripadnika Granične policije BiH da su, prilikom obavljanja granične kontrole, u dva navrata otkrivena četiri osumnjičene osobe  u pokušaju krijumčarenja 74 migranata među kojima i 30 djece u kombi vozilima i putničkom motornom vozilu.

Osumnjičeni su otkriveni na dvije odvojene lokacije, jedna na području mjesta Komesarac, općina Velika Kladuša (71 migrant) i druga na MGP Izačić (tri migranta), nakon čega su lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

Nakon saslušanja osumnjičenih, postupajući tužilac Tužilaštva BiH, u dva odvojena predmeta, uputio je prema Sudu BiH prijedloge za određivanje mjere pritvora za Jammeh Dibba Lamina (1994.), državljanina Španije i Trawaleh Trawally Adia (1994.), također, državljanina Španije, osumnjičene za krijumčarenje tri ilegalna migranta, te za Vedrana Kajića (1987.), državljanina Republike Hrvatske, koji se sa još jedinom osumnjičenim tereti za krijumčarenje 71 migranta.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim organima.

U pogledu osumnjičenog Dragana Peraka (2002.), državljanina BiH, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane napuštanja BiH, privremeno javljanje određenom državnom organu, kao i zabrana sastajanja sa ostalim osumnjičenim i sa svjedocima u ovom predmetu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i Granična policija, zajedno sa partnerskim agencijama, gotovo svakodnevno preduzimaju aktivnosti u procesuiranju krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: tvsa.ba