KOMENTAR

Zašto je Kavazović odlikovan u “bratskom” Pakistanu?

Kako je moguće da najvažnije pitanje koje se tiče nas, i koje se tiče njih – a to je invazija pakistanskih migranata u BiH – ne bude u fokusu susreta reisa Kavazovića u Pakistanu, a u povodu ordena (bez pokrića) kojim je Pakistan odlikovao Kavazovića. Ako bi se govorilo o konkretnim zaslugama za Pakistan, Kavazović bi mogao imati jedino zasluge u kontekstu obmanjivanja bošnjačke javnosti da su i pakistanski ilegalni migranti “muhadžiri”, koje su Bošnjaci dužni primati po “bratskoj”, vjerskoj liniji. Poznato je da je svojevremeno bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović stao na stranu pakistanskog ambasadora, a protiv državnog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, u pogledu zahtjeva da se Pakistnska ambasada uključi u proces povratka pakistanskih migranata u zemlju porijekla, što je tadašnji pakistanski ambasador ignorisao. Govorilo se tada od brojci od preko 10.000 pakistanskih migratana u BiH, koji su vršili nasilje i pljačke nad bošnjačkim stanovništvom, a što su korumpirani mediji i državni organi vješto sakrivali, dok je Islamska zajednica obmanjivala javnost i bila logistička podrška njihovom naseljavanju. Ipak, ta najvažnija tačka zavjere bošnjačke politike i Islamske zajednice protiv bošnjačkih interesa nije bila – barem javno – na tapetu ovih razgovora, čiji je povod nekakav orden koji je dobio Kavazović, iako nikakvih zasluga nema za Pakistan osim ovih u pogledu pomaganju ilegalnim migrantima koji dolaze, dakle, iz “bratskog” naroda.

U nastavku vijest Islamske zajednice…

 

 

Na svečanoj ceremoniji povodom Dana nezavisnosti Islamske Republike Pakistan predsjednik Pakistana Nj.E. Asif Ali Zardari uručio je reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću državni orden Sitara-i-Quaid-i-Azam (Zvijezda izvrsnosti u liderstvu), jedno od najviših civilnih priznanja.

U obrazloženju se navodi da je reisul-ulema Kavazović, između ostalog, imao i proaktivnu ulogu u pružanju pomoći žrtvama poplava koje su zadesile Pakistan 2022. godine, te da svojih ukupnim angažmanom u promociji globalnog mira, solidarnosti i razumijevanja ima međunarodno priznatu ulogu koja inspiriše druge lidere.

Ovim povodom reisul-ulema Kavazović je izjavio kako je počastvovan ovim priznanjem koje još jednom dokazuje čvrste veze dvije države i dva bratska naroda.

Također je kazao da ovo priznanje, prije svega, smatra priznanjem čitavoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini i svim njenim članovima koji su toliko puta dosad pokazali svoju spremnost da se solidarišu sa onima kojima je pomoć potrebna bilo gdje u svijetu, a naročito sa bratskim narodom kakav je onaj pakistanski, čiju pomoć tokom agresije na našu zemlju nećemo zaboraviti.

Priznanje i orden Sitara-i-Quaid-i-Azam je jedno od najvećih civilnih priznanja koje se dodjeljuje za posebne zasluge i doprinos državi Pakistan.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je nakon zemljotresa i poplava 2022. godine doprinosima svojih članova pružila organizovanu pomoć narodu Pakistana.

Reisul-ulema Kavazović sa saradnicima boravi u službenoj posjeti Pakistanu, gdje je imao više službenih sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima vjerskog i akademskog života u ovoj zemlji.

(MINA)

https://islamskazajednica.ba/index.php/vijesti/reisu-l-ulema/31631-predsjednik-pakistana-odlikovao-reisul-ulemu-kavazovica-2