AKTUELNO

KORUPCIJA: Zašto ilegalni migranti imaju veća prava od izbjeglica iz Ukrajine?

Ukrajinskim izbjeglicama u Međugorju boravak ističe za 10 dana a državni vrh bez rješenja

Ukrajinske izbjeglice koje su sigurnost od ratnih strahota pronašle u Međugorju kod vlasnika tamošnjih apartmana nakon 20 dana boravka su ponovno nesigurne za svoju budućnost, jer im za 10 dana ističe pravo boravka u našoj zemlji, a državni vrh još nema rješenje za njih.

Sekretar Crvenog križa HNK Bojan Rosić koji s volonterima i saradnicima svakodnevno vodi brigu o izbjeglicama u Međugorju za naš portal kaže kako prema evidenciji ove humanitarne organizacije u tom gradu boravi 200 žena i djece izbjeglih iz Ukrajine.

Ali dodaje da je prema stanju na terenu njihov realni broj oko 300, jer stotinjak Ukrajinaca koji su došli u privatnom aranžmanu kod vlasnika apartmana kod kojih su ranije boravili kao hodočasnici se nisu registrovali u Crvenom križu.

“Činjenica je da su oni zadovoljno smještajem i brigom koju imaju u Međugorju, ali isto tako u komunikaciji s njima vidimo da ih brine neizvjesnost, zbog toga što ne znaju šta će biti. Oni koji su stigli prije 20 dana imaju mogućnost boravka ovdje još deset dana i ne znaju šta će nakon toga”, kaže Rosić za Klix.ba.

Pored toga izbjeglice koje se su stigle u Međugorje su prilikom svog dolaska bile uvjerene kako im domaćinstvo u našoj zemlji neće trebati više od deset dana i postaju svjesne pravog stanja.

“Oni kažu kako su smatrali da je u pitanju vojna operacija koja će se završiti za nekoliko dana i da će se vratiti svojim domovima.Ali sada vide da je u njihovoj zemlji pravo ratno stanje i kad se čuju sa svojim članovima porodice koji su ostali u Ukrajini postaju neutješni”, kaže nam Rosić koji priznaje da ga boli svaka suza koju kod njih vidi.

Naglašava da su izbjeglice u Međugorju posjetile brojne delegacije i ambasadori brojnih zemalja u našoj zemlji, ali niko im nije mogao dati ništa više od obećanja da će biti zbrinuti.

Međutim kako se pojavila informacija da se njihov smještaj planira organizovati u kolektivnim centrima, to ih jako pogađa, a s druge strane i sami postaju svjesni da ljudi koji su ima ukazali domaćinstvo neprestano imaju pozive hodočasnika iz drugih zemalja koji žele rezervirati boravak kod njih i ne žele im nakon ukazanog domaćinstva biti teret.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ukrajinskim-izbjeglicama-u-medjugorju-boravak-istice-za-10-dana-a-drzavni-vrh-bez-rjesenja/220323183