AKTUELNO

Vraćaju se stari problemi: Migranti ponovo na ulicama Sarajeva, nema mjesta u centrima

Kako su popustile mjere zabrane kretanja, time se povećao i broj migranata na ulicama Kantona Sarajevo. Oni koji su na gradskim raskrsnicama prodavali maramice, vratili su se na svoja mjesta, kao i oni koji na milostinje čekaju ispred prodavnica.
Veliki broj građana požalio nam se na ponovna okupljanja migranata u sarajevskim naseljima, a iste prijave svakodnevno primaju i u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nekoliko njih, većinom mladića, zatekli smo u naseljima Stup i Pofalići. Uglavnom su bježali ispred našeg objektiva pokazujući da nisu baš voljni za razgovor.

Glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić govori nam da policija svaki dan prati kretanje migranata te ih prevoze do migrantskih centara. Međutim, kaže kako su problem ograničeni kapaciteti u centrima.
Policijski komesar Kantona Sarajevo Nusret Selimović također je nedavno upozoravao na ovaj problem te pozvao nadležne da reaguju.

“Mnogo je poziva od građane da migranti ponovo borave kod tržnih centara, prodavnica… U ovom trenutku policiji su svezane ruke jer nijedan od prihvatnih centara nema kapacitet za smještaj. Također, migranti ulaze i izlaze iz migrantskog centra na dijelovima gdje je uništena ograda i tako izbjegavaju trijažu”, istakao je Selimović.

Podsjećamo da je problem kretanja i smještaja migranata te nasilja među njima bio prisutan u Sarajeve te brojnim drugim gradovima BiH prije pojave koronavirusa. Oštre mjere zabrane kretanja i izolacije učinile su svoje, te su se i oni mogli sve rjeđe sretati na ulicama.

Međutim, stari problemi ponovo se vraćaju, dok bi otvaranje granica moglo dovesti još migranata u našu zemlju, na što su mnogi još ranije upozoravali.

Izvor: Klix