AKTUELNO

Ujić: Nikad bolja kontrola kretanja i boravka stranaca u BiH

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić tvrdi da su ilegalne migracije ove godine pod punom kontrolom, kao nikada do sada.

“Nikada nije bila bolja kontrola kretanja i boravka stranaca u BiH. Sve je pod punom kontrolom, i sa aspekta sigurnosti i svakog drugog što prati ilegalne migracije. Tačno je da je smanjen pritisak i dnevni priliv, jer su otvorene dvije-tri nove balkanske rute”, rekao je Ujić.

Riječ je o dvije kopnene rute – preko Rumunije i Mađarske i jednoj morskoj, a Ujić kaže da na situaciju na ovim prostorima posebno utiču te dvije ilegalne kopnene rupe, jer je zbog toga oslabio migrantski pritisak.

“Sigurno je da graničari zbog toga bolje kontrolišu granicu”, rekao je Ujić za “Glas Srpske”, te ocijenio smatra da će problem migracija biti prisutan i narednih godina.

Najveći pritisak od početka migrantske krize, odnosno negdje od 2018, je u BiH na Unsko-sanskom kantonu gdje je i otvoreno nekoliko prihvatilišta, odnosno privremenih prihvatnih centara za migrante.

Posljednji podaci ukazuju da je u njima smješteno oko 1.000 osoba u centrima “Lipa” i “Borići” na području Bihaću, te “Miral” u Velikoj Kladuši.
Izvor: Klix.ba