AKTUELNO

U projekat trajnog naseljavanja migranata u krajeve sa bošnjačkom većinom EU uplatila BiH 36 miliona eura

Od početka 2018. godina EU je za pomoć izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH – uplatila 36 miliona eura. Sredstva nisu direktno uplaćivana na bankovne račune institucija u BiH, već je nabavljena oprema koju direktno koriste institucije zadužene za upravljanje migracijama u BiH – kazali su iz Evropske komisije.
Iako je u bh. javnosti proteklih godina stvorena slika kako institucije države BiH, nemilice troše novac namijenjen za migrante i izbjeglice to očito nije slučaj. Istitucijama BiH donirana je samo oprema, navodi se u tekstu N1.

Od početka 2018. godina EU je za pomoć izbjeglicama, azilantima i migrantima u BiH – uplatila 36 miliona eura. Od toga samo na račune Međunarodne organizacije za migracije (IOM) BiH i partnera – 33,7 miliona eura.

Sredstva iz IPA fondova i Generalne direkcije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije. I nije novac, tvrde u Evropskoj komisiji, koji je ranije bio namijenjen građanima BiH, pa preusmjeren. Ono što su također potvrdili, od 36 mliona eura, 2,3 miliona su utrošena na pomoć institucijama BiH.

– Sredstva nisu direktno uplaćivana na bankovne račune institucija u BiH, već je nabavljena oprema koju direktno koriste institucije zadužene za upravljanje migracijama u BiH – kazali su iz Evropske komisije.

Evo kako je IOM rasporedio novac.

– Nisu svi ti novci još potrošeni, jer nam moraju trajati do 31. marta naredne godine. Oko pet miliona eura je otišlo na uspostavljanje centara koji su u BiH. Šta to znači, evo odabrat ću Ušivak kao primjer, kada je dat na korištenje Ministarstvu sigurnosti, tamo nije bilo ništa, osim drvenih baraka.

Sve se moralo renovirati. Onda oko 3,5 miliona eura je alocirano na različite institucije BiH u vidu pomoći s opremom. Ili primjer u Bihaću, ulična rasvjeta, za čišćenje javnih površina. Ostatak novaca, sav ide na humanitarnu asistenciju – kazao je Peter Van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije-a u BiH.

Dakle, novcem isključivo upravlja IOM BiH. No, Evropska unija nije jedini donator. U jednom od Izvještaja koji je ova organizacija u toku 2018. podnijela Ministarstvu sigurnosti BiH navodi se da je od ukupno 12 miliona i 300 hiljada dolara, uz evropske donatore, tu donacija od 350 hiljada dolara, čelnog IOM-a.

Potom, milion i 150 hiljada dolara Razvojne banke Vijeća Evrope, donacija Vlade Ujedinjenog kraljevstva od 726 hiljada dolara, donacija katarske humanitarne organizacije od 364 hiljade dolara.

– Novca će sigurno trebati, zavisi od broja migranata, zavisi od razne situacije, Peter je rekao ima novac obezbijeđen iz evropskih fondova, nije bilo dogovora da ga potrošimo. Ja se slažem da izlazimo s nekom informacijom tromjesečnom koliko je novca potrošeno – kazao je Dragan Mektić. ministar sigurnosti BiH.

U bh. javnosti proteklih godina, stvorena je slika kako institucije države nemilice troše novce namijenjen za migrante i izbjeglice u druge svrhe. Što, očito, nije slučaj.

– Direktno novac niti jedna institucija ove zemlje nije dobila, ono što smo mi kao Vlada Kantona podrške dobili jeste podrška prema MUP-u kada su u pitanju vozila i ta tehnička oprema i kada je u pitanju Ministarstvo zdravstva jedno vozilo smo dobili – kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Međunarodni faktori koji borave ili povremeno dolaze u BiH, ne mogu čak da se dogovore šta su želje migranata i izbjeglica. A državni ministar sigurnosti poručuje – nema potrebe da novinari idu i snimaju uvjete u kojima žive.

– Stvarnost je kao što znate takva da je BiH čisto tranzitna zemlja, niko ne želi ostati ovdje – kazao je Van der Auweraert.

A u BiH trenutno boravi oko 8 hiljada migranata. Za njih se brinu i različite humanitarne institucije, koje na raspaloganju nemaju desetine miliona eura kao IOM. Inače, iz novca koji IOM dobija finansira se i oko 400 njihovih vanjskih saradnika i uposlenika.

A znatan profit je proteklih godina ostvario i vlasnik, primjera radi, Bire, kojem IOM mjesečno plaća desetina hiljada maraka za promet. A hranu za migrante nabavljaju upravo od istog čovjeka, koji je ujedno i vlasnik Robot komerca.

– Mi imamo jedinicu za nabavku koja je u Manili koja je globalno zadužena za naše tendere i koja odlučuje koja će firma pobijediti na tenderu, oni ne znaju ni ko je Robot ni ko je Konzum ni bilo koja druga firma u BiH, nego pogledaju tehničku specifikaciju koju smo objavili – pojasnio je Van der Auweraert.

EU ima direktan uvid u upravljanje sredstvima dodijeljena IOM-u. Pored redovnog uvida, predviđene su i revizije i evaluacije. A šef ove Misije u BiH – kaže, sve dosadašnje evaluacije su prošle bez problema.

Izvor: Faktor