AKTUELNO

Tuzla ponovo na udaru ilegalnih migranata

Pored pandemije COVID-19, dolazak ilegalnih migranata iz raznih dijelova svijeta u Tuzli je najveći problem za njene stanovnike, izjavio je za „Avaz“ gradonačelnik Jasmin Imamović, koji je zabrinut zbog ponovnog otvaranja tzv. „zvorničke rute“.

Čim je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije, ilegalni migranti su počeli prelaziti granicu između Srbije i BiH u rejonu Zvornika.

– Gotovo svako jutro u Kozluku je po stotinu novih migranata. Niko ne zna odakle osvanu, ali smo ih vidjeli kako preko šuma idu do naselja Vitinica. Taj put još nije u potpunosti deminiran i mogla bi se dogoditi katastrofa – kaže nam u povjerenju jedan od stanovnika Kozluka (bh.entitet RS) koji je svjedočio dolasku ilegalaca.
Glavna ruta, kako saznajemo, vodi preko željezničkog mosta u Zvorniku, a druge su na rijeci Drini.

– Očekujem da će dolasci migranata biti intenzivniji ako se ne preduzmu konkretni koraci. Dolaze ljepši dani i vodostaj Drine će biti u padu, a samim tim i lakši prelasci iz Srbije u BiH – kaže naš sagovornik.

Zbog toga, smatra gradonačelnik Imamović, neophodno je pružiti podršku radu Granične policije BiH. Imamović navodi kako se mora prekinuti lanac krijumčarenja ljudi te da se ilegalni migranti trebaju vratiti u svoje matične zemlje.

Izvor: Avaz.ba