AKTUELNO

Tužilaštvo (ne)uvjerljivo u predmetu protiv Fatmira Alispahića

Kada je riječ o Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH svjedok je danas istakao kako ista nije nadležna za praćenje online medija i poduzimanje mjera zbog sadržaja koje objavljuju.

Predstavnik Ombudsmana se držao navoda i mišljenja iznesenog u njihovom aktu kojim se najviše zamjera poistovjećivanje migranata s ISIL-om i njihovo nazivanje teroristima, pozivanje na organizaciju kroz mjesne zajednice i štabove civilne zaštite kako bi se zaustavila agresija ISIL – ovaca tzv. migranata na bošnjački životni prostor. Alispahiću se na teret stavlja i da je širio nacionalnu mržnju dovođenjem u vezu migranata s velikosrpskom i velikohrvatskom politikom čime je osim prema migrantima poticao mržnju i prema konstitutivnim narodima.

Na pitanja odbrane svjedok Tužilaštva je odgovarao neuvjerljivo jer se često nije mogao sjetiti konkretnih primjera kojima bi se potkrijepile tvrdnje.

Odbrana Fatmira Alispahića je dokazivala kako je Alispahić među prvima pozivao na humanitarni tretman prema migrantima što dokazuju i njegovi odlasci u improvizovane kampove. Pozivaju se na slobodu govora, ali i činjenicu da je autor članaka kao u jednom primjerom navođenjem riječi, ako, te tzv. migranti izbjegao konstatacije i generalizaciju.

Alispahić vjeruje da će dokazati svoju nevinost jer ga kako kaže između ostalog pogrešno navode kao urednika portala na kojem je on administrator. Ne mijenja stav da se migrantska kriza može posmatrati isključivo kao humanitarno pitanje jer svi migranti ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja pri čemu se mnogima ne može utvrditi identitet. Kaže njegovi tekstovi su nastali u trenutku paralize sigurnosnih institucija i tvrdnji iz Ministarstva sigurnosti BIH da migranti mogu predstavljati opasnost po sigurnost.

Sud je ranije odbio šest svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo BiH, a suđenje će se nastaviti za 15 dana iznošenjem dokaza odbrane.
Izvor: Patria