AKTUELNO

Tužilaštvo BiH: Krijumčareni migranti dolaze s područja Afganistana, Pakistana i Bangladeša

Tužilaštvo BiH je ravno prije godinu dana podiglo optužnicu protiv Fatmira Alispahića koji je tražio zaštitu građana pred migrantskim nasiljem, kao i da organi sigurnosti i pravosuđa rade svoj posao i krenu progoniti krijumčare ljudima. Fatmir Alispahić je pravomoćno oslobođen od optužbi pred Sudom BiH, a Tužilaštvo BiH je sad okrenulo ploču i konačno štiti zakone ove zemlje tako što progoni trgovce ljudima. Do prije godinu dana stanje je bilo obrnuto, progonjen je novinar koji je tražio da Tužilaštvo radi ovo što sada radi. Aferim!
U nastavku vijest…

Postupajući u okviru 24-satne tužilačke dežure, tužilac Tužilaštva BiH, u kontaktu i koordinaciji sa policijskim službenicima Granične policije BiH, koordinirao je aktivnosti na otkrivanju i lišavanju slobode državljanina BiH osumnjičenog za krijumčarenje 48 stranih državljana, koji nisu posjedovali identifikacione dokumente.

Krijumčarenje migranata otkriveno je i spriječeno u graničnom pojasu na području Bosanske Gradiške na izlasku iz Bosne i Hercegovine. Navedene osobe su otkrivene prilikom granične kontrole autobusa, kojim je upravljao državljanin BiH. Po nalogu dežurnog tužioca policijski službenici Granične policije BiH sačinit će detaljan izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba koji će dostaviti Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.
Pronađeni ilegalni migranti, prema prikupljenim dokazima, kao i njihovim izjavama, dolaze sa područja Afganistana (21) Pakistana (8) i Bangladeša (19), a predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na dalje postupanje.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, gotovo svakodnevno realizuje aktivnosti koje se odnose na procesuiranje krivičnih djela krijumčarenja osoba i ilegalnih migracija, u gradovima i područjima širom Bosne i Hercegovine.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/770110/oglasilo-se-tuzilastvo-bih-krijumcareni-migranti-dolaze-s-podrucja-afganistana-pakistana-i-bangladesa