NETWORK

Treba li Evropa migrante?

Dolazak mora biti organiziran i legalan, što zahtjeva velik i zahtjevan posao, ali neophodan da se očuva održiv razvoj EU

Demografski pad je posljedica razvoja. Sjećam se razgovora u tada još Makedoniji, relativno brzo nakon rata Makedonaca i Albanaca završenog 2001. godine Ohridskim sporazumom koji je kreirao, za razliku od Daytonskog, održivu političku strukturu u kojoj Albanci participiraju u vlasti (kritičari će reći da je to lako kad su dvije etničke skupine, u BiH su tri).

Rekli su mi tada na makedonskoj strani kako je dobro da Albanci participiraju u vlasti jer će tako dovesti na posao brojne žene koje bi inače ostale kod kuće i rađale velik broj djece pa se tako smanjuje i demografski pritisak albanskog korpusa čuvajući postojeće etničke razmjere.

Broj rođenih pada u EU već dulji niz godina i to je proces koji se političkim mjerama mora i može ublažiti, ali se ne može zaustaviti.

U Njemačkoj već gotovo svaki peti stanovnik ili stanovnica nije njemačkih korijena: moćna je ekonomija, kad je uhvatila zamah nakon Drugog svjetskog rata, trebala radnike, dolazili su i iz Hrvatske, mnogi su ondje ostali. Kasnije su stizali Turci, Kurdi. Francuska prima ljude iz bivših kolonija, tako i Ujedinjena Kraljevina.

Sjedinjene Države su, nevezano uz katastrofalnu situaciju na njezinoj južnoj granici, i dalje dobar primjer migrantske politike kojom održavaju demografski prosperitet. Vrata su otvorena legalnim migrantima koji donose vještine i znanje, a dio ilegalnih, koji u pravilu radi na najslabije plaćenim, teškim poslovima, s vremenom postaje dijelom građanskog korpusa.

EU mora potražiti sličan model kako bi osigurala dolazak ljudi voljnih udružiti svoje znanje i vještine s lokalnim stanovništvom na svim razinama, od najintenzivnijih pa i najslabije plaćenih poslova do onih koji traže vrhunsko obrazovanje (ne zaboravimo da su cjepivo koje štiti od covida-19 izumili migranti iz Turske).

Dolazak mora biti organiziran, legalan, uz osiguranje sustava integracije migranata u društvo što SAD radi relativno dobro.

Potrebno je stvoriti sustave koji će smanjivati priljev ilegalnih migranata kako bi se srušila fama o njihovom negativnom utjecaju na europska društva. Velik, zahtjevan posao, ali neophodan da se očuva održiv razvoj EU.

Izvor: jutarnji.hr