AKTUELNO

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a sastaju se u četvrtak u Luksemburgu gdje će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutarnju sigurnost u EU-u i migracijama

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskom prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata. Italija je najavila da će zbog promijenjenih okolnosti u Europi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slijedom toga, u Sloveniji se najavljuje da će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Italija je obavijestila Sloveniju da će uvesti granične kontrole najprije na deset dana s mogućnošću produljenja. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi izvijestio je svog slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da je bit uvođenja ove privremene mjere prevencija terorizma i organiziranog kriminala. Dvojica ministara su se složila da zapadnobalkanska ruta, koju pomno prate i slovenske i talijanske sigurnosne službe, može biti atraktivan koridor za potencijalnu radikalizaciju.

Zbog velikog migrantskog pritiska i stanja na Bliskom istoku sve više država uvodi ili produžava granične kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora.

Izvor: tportal