AKTUELNO

Sve više migranata prolazi kroz hercegovačka sela

Kroz bilećka sela migranti i dalje prolaze i danju i noću. Baš danas regionalnim putem od Bileće do Ljubinja išla je grupa Marokanaca. Na svaki zvuk auta skakali bi u šumu. Kada se uvjere da nije policija, traže prevoz do Stoca. Nisu se uplašili kamere, pričaju da su iza njih mjeseci pješačenja i na hiljade pređenih kilometara.
“Bili smo u Turskoj pa onda Albanija, Crna Gora sada smo u Bosni i Hercegovini pa ćemo u Hrvatsku Sloveniju i konačno Italija. Nije lako, baš je hladno mnogo pješačimo, a kiša je stalno, mi prespavamo u šumi”, rekao je Muhamed iz Maroka.

Napušteni objekti u ovim selima i dalje su im najčešća skrovišta. Na skoro svakom zidu ostave potpis, često zapale vatru da se ogriju a nekada im se vatra otrgne kontroli pa je tako prošli vikend stradao objekat nekadašnje prodavnice u Vranjskim. Mještani i dalje u strahu mada kažu da su se skoro pa navikli.

“Idu ovuda svaku noć, juče su čitavu noć prolazili bilo ih je po 9 u turi ili 10 ne znam ni koliko. Kiša pada oni idu. Pa svrate traže nešto ja se ne znam sporazumiti”, ističe Bojan Samardžić.

“Pa manje ih ima vjerovatno zbog vremena zato što je hladno. Oni ne idu putem, idu iza brda. Manje ih je putem”, dodaje Branko Stolica.

Veliki i nepristupačan teren Hercegovine nije lako čuvati, žale se u policiji. Problem migrantske krize nije riješen u startu i zato su sada svi na mukama kaže prvi policajac najjužnije regije. Siniša Laketa napominje da službenici i dalje patroliraju.

“Ako zatvorimo malo više jednu rutu pojavi se druga pa onda moramo tražiti rješenje za drugu i pojavi se treća. Jednostavno ima njihov intenzitet kretanja i mi pokušavamo da to u skladu sa našim mogućnostima obezbijedimo bezbjednost građana i njihove imovine”, izjavio je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Granice se moraju bolje zaštiti dodaje Laketa. On poručuje da je veliki problem I krijumčarenje migranata zato će kaže policija u buduće baš na to staviti veći akcenat.

Druga najzastupljenija migrantska ruta kroz Hercegovinu nakon bilećkih sela jeste i ona koja vodi kroz ljubomirska sela na području Trebinja. Mještani Ljubomira kažu da od ljetos stalno sreću migrante. Migranti kroz Ljubomir dolaze do Ljubinja, a onda i do Stoca.

http://https://www.youtube.com/watch?v=8k2CYYiK3b4&feature=emb_logo