AKTUELNO

Sud odlučio: Švercerima još dva mjeseca zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i migranata

Veljko Ugrenović, Mladen Grbić, Savo Dragišić, Saša Vidović, Aleksandar Vitez, Filip Munjeran, Gordan Gvozden, Dražen Karan, Dragoslav Radaković, Darko Vujić, Nebojša Tojagić, Darijo Taškov i Radivoje Lekić, koji se terete za organizovani kriminal, šverc droge i oružja, te krijumčarenje migranata, ostat će još dva mjeseca u pritvoru.

NOVAC, VOZILA…
Ovu odluku je, na prijedlog Tužilaštva BiH, donio Sud BiH. Pritvor im je produžen zbog opasnosti da bi, boravkom na slobodi, mogli da pobjegnu iz BiH, utiču na svjedoke, ali i da ponove krivična djela za koja se terete. Ovo je za Oslobođenje potvrdio advokat Veljka Ugrenovića Dino Hodžić. Osumnjičeni su, podsjetimo, uhapšeni 8. decembra prošle godine, a prilikom pretresa je otkrivena laboratorija za uzgoj marihuane, te je zaplijenjeno 11 skupocjenih automobila, oko 100.000 KM, puške, pištolji… Oni su, prema tvrdnji Tužilaštva BiH, duži period krijumčarili drogu iz Albanije i Crne Gore u BiH, a potom u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku. Istragom su obuhvaćeni i Milivoje Lovrenović, za kojim je raspisana potjernica zbog ubistva Slaviše Stojanovića, njegov sin Dušan, za kojim se također traga, te Predrag Petković, Jovica Grujić, Dario Jekić i Vladica Pavlović.

KOMPLEKSAN MATERIJAL
Ova grupa je osumnjičena da je dovezla 460 kilograma skanka kako bi ga preprodala u Hrvatsku, a uspjela je da u Sloveniju prokrijumčari heroin vrijedan 38.000 eura.

Tužilaštvo BiH je navelo da se radi o izuzetno složenoj i obimnoj istrazi koju nije uspjelo okončati u proteklom periodu jer je operativni materijal koji je MUP RS-a dobio “obiman i kompleksan te nije analiziran u cijelosti”. U narednom periodu Tužilaštvo planira da sasluša svjedoke koji imaju saznanja o tome gdje su skladišta droge i vojne opreme.
Izvor: Oslobođenje