AKTUELNO

Stanovnici Unsko-sanskog kantona peticijom traže rješavanje problema migrantske krize

BOSANSKI PETROVAC- Predsjednik srpskog Udruženja “Povratnici” iz Unsko-sanskog kantona Nemanja Davidović izjavio je da se peticija povodom rješavanja problema migrantske krize sprovodi u svim opštinama na području kantona, te da građani pozitivno reaguju na ovu akciju prikupljanja potpisa.
Udruženje “Povratnici” pokrenulo je potpisivanje peticije povodom rješavanja problema migrantske krize kojom se, između ostalog, traži da bude zabranjen ulazak migranata na ovo područje i da se angažuju Oružane snage BiH na obezbjeđivanju migrantskog kampa u selu Lipa, na granici između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

– Narod samo želi da se što prije riješi gorući problem na području kantona, a to su migranti. Peticija se potpisuje u svim opštinama Unsko-sanskog kantona – u Bužimu, Cazinu, Velikoj Kladuši, Ključu, Sanskom Mostu, Bihaću, Bosanskoj Krupi i u Bosanskom Petrovcu gdje je do sada veliki broj građana učestvovao u akciji – rekao je Davidović.

On je dodao da će akcija prikupljanja potpisa trajati do 27. maja, nakon čega će ovlaštene osobe iz ovog udruženja uputiti zahtjeve iz peticije nadležnim organima.

Prema njegovim riječima, na području Bosanskog Petrovca situacija u vezi sa migrantima se pogoršava.

– Informacije koje posjedujem kažu da je povećan broj ulazaka migranata na područje Bosanskog Petrovca. Ranije je taj broj iznosio stotinjak, a sada ih u Bosanski Petrovac uđe oko 180. Svakodnevno se lokalno stanovništvo susreće sa grupama migranata i svakako im nije prijatno – naveo je Davidović.

Davidović je ranije izjavio da je jedan od zahtjeva i izmještanje migranata koji se trenutno nalaze van migrantskih kampova u Unsko-sanskom kantonu izvan kantona, te provjera i utvrđivanje odgovornosti za izdavanje lažnih viza državljanima Pakistana.

On kaže da se trenutno na području Unsko-sanskog kantona nalazi oko 8.000 migranata, te da u ovaj kanton svakodnevno pristižu novi.