NETWORK

Srbija: Uhapšeno 16 osoba zbog krijumčarenja migranata

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su 16 pripadnika dvije organizovane kriminalne grupe osumnjičene da su prokrijumčarile više od 100 migranata preko teritorije Srbije.

Osumnjičenim je stavljeno na teret da su od aprila do septembra omogućili nedozvoljen tranzit preko teritorije Srbije i smještaj na području Vršca za više od 100 migranata iz Avganistana, Pakistana i Bangladeša.

Sumnja se da su ih potom ilegalno prebacivali u Rumuniju s ciljem njihovog daljeg transporta ka zemljama EU, saopštio je MUP Srbije.

MUP vjeruje da je prvu kriminalnu grupu predvodio državljanin Avganistana čiji su inicijali I.S. /22/ i da je uz pomoć petorice srpskih državljana, među kojima je i policajac čiji su inicijali K.D. /39/, organizovao prihvat migranata u Vršcu i Beloj Crkvi.

NJih su Avganistanac i saradnici prevozili do granice, nakon čega su pješice uz pomoć vodiča, zaobilazeći graničnu kontrolu, ilegalno ulazili u Rumuniju, a potom dalje ka destinacijama u EU.

Iste metode koristila je i druga kriminalna grupa, na čijem čelu je bio muškarac čiji su inicijali P.P. /38/.

MUP navodi da je kod trojice osumnjičenih pronađeno pet pištolja, od kojih četiri u nelegalnom posjedu, a od uhapšenih su oduzeti municija, više od 25.000 evra, 23 telefona, sedam automobila i dokumentacija o ilegalnim aktivnostima.

U sklopu akcije službenici Sektora unutrašnje kontrole u koordinaciji sa Posebnim odjeljenjem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za suzbijanje korupcije uhapsili su i četiri policijska službenika, kojim je stavljeno na teret primanje mita, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Uhapšena su i trojica građana osumnjičenih za davanje mita, a riječ je o jednom stanovniku Vršca i dvojici rumunskih državljana.
Izvor: BHRT