NETWORK

SRBIJA ODLUČNA Deportacija migranata je ključna u borbi protiv krijumčara ljudi

EU će Srbiji dati 36 milijuna eura za kontrolu migranata i vizno usklađivanje

SRBIJA će od Europske unije dobiti bespovratnih 36 milijuna eura namijenjenih Povjerenstvu za izbjeglice i migrante kako bi nastavila usklađivati svoju viznu politiku s europskom, prema ugovoru potpisanom u Beogradu.
Ugovor je potpisan u nazočnosti potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Shinasa i srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja je potvrdila da će Beograd do kraja godine u velikoj mjeri uskladiti svoju viznu politiku s Bruxellesom.
To je ranije u razgovoru sa Shinasom potvrdio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, rekavši kako je cilj onemogućiti da se teritorij Srbije koristi za ilegalne migracije ka zapadu.
Broj migranata koji prolaze kroz Srbiju se u 2022. udvostručio s obzirom na lani
Vučić i Shinas razgovarali su o migracijama i migracijskoj politici u regiji i načinima jačanja suradnje i podrške EU u pogledu integriranog upravljanja granicama, zaustavljanja nelegalnih prelazaka i pomoći izbjeglima koji se nalaze ili prolaze preko teritorija Srbije, priopćeno je iz Vučićeva ureda.
Brnabić je poslije potpisivanja ugovora rekla da migranti u Srbiju uglavnom dolaze iz Sirije, Afganistana i Pakistana te da ih je u ovom trenutku u Srbiji evidentirano 5192.
Poslije dvije mirne godine broj migranata koji prolaze kroz Srbiju se u 2022. udvostručio na više od 86.000, dok je prošle godine registriran 43.071 migrant.
Brnabić: Srbija je partner na kojeg se EU može osloniti
“Na sastanku smo dogovorili da će Srbija do kraja godine u velikoj mjeri uskladiti svoju viznu politiku s viznom politikom EU”, rekla je Brnabić.
Ona je najavila i još veće prisustvo Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex), ponajprije na južnoj granici, sa Sjevernom Makedonijom, “kako bi Srbija još jednom pokazala da je partner na kojeg se EU može osloniti”.
Srbija će, kako je rekla, “uraditi svoj dio posla i preuzeti svoj dio odgovornosti”. Brnabić je podsjetila da je od početka migrantske krize prije sedam godina EU Srbiji pomogla sa 160 milijuna eura za upravljanje migracijama i za sigurnost granica.
Shinas: Želimo da Srbija bude dio obitelji EU
Potpredsjednik EK Margaritis Shinas poručio je kako se nada da će Srbija uskoro postati dijelom europske obitelji i da je u Beogradu kako bi “potvrdio posvećenost procesu pristupanja” Srbije Uniji.
“Želimo da Srbija bude dio obitelji EU, pogotovo u ovako izazovnim vremenima. Kada su mir i sigurnost našeg kontinenta u pitanju, potrebno je jedinstvo. To ne znači da Srbija treba prekinuti svoje posebne povijesne, kulturne, ekonomske i političke veze s drugim zemljama, već trebamo ići u istom pravcu, kao najbliži prijatelji, susjedi, a uskoro i članovi obitelji”, rekao je Shinas.
On je rekao da “treba potpisati novi statusni sporazum koji će omogućiti službenicima Frontexa da budu ne samo na granici s Bugarskom nego i sa Sjevernom Makedonijom” kako bi se nastavila borba protiv krijumčarenja ljudi, “za što je ključna readmisija”.
Najavio je i “dodatnu financijsku i tehničku podršku Srbiji”, ocijenivši da “bez značajne dimenzije readmisije nema dobrog upravljanja granicama”.

Foto: Ilustracija