NETWORK

Odbrana Maroka: Migrante hapse, sude i deportuju

Za razliku od bh. sigurnosnih i pravosudnih organa, koji su godinama trgovinu ljudima i najteže oblike kriminala – a uz podršku korumpiranih medija – pakovali u lažni humanizam, čime su ugrozili pravni sistem i sigurnost građana, u Maroku država radi svoj posao: Hapsi, osuđuje i u zatvor stavlja migrante. Za primjer drugima! To je ono što je tražio Fatmir Alispahić kroz niz tekstova u kojima se zalagao za poštivanje zakona, zaštitu građana i mjere odvraćanja migranata od ilegalnog ulaska u BiH. Zbog toga je Fatmir Alispahić završio na Sudu, gdje je prije godinu dana dokazao nevinost, a državne strukture su pred poviješću kompromitirane, budući da su u jednom periodu pokušale sakriti i tolerisati trgovinu ljudima.
Da li nam, konalčno, uzor treba biti jedan Maroko koji radi sljedeće…

Marokanski sud je osudio 74 migranta na zatvorske kazne zbog ilegalnog ulaska u zemlju, saopćila je lokalna nevladina organizacija, prenosi Anadolu Agency (AA).
Sud u gradu Nador na sjeveru zemlje osudio je 62 migranta na četiri mjeseca zatvora, a ostalih osam na tri mjeseca, navodi se u saopćenju Marokanskog udruženja za ljudska prava (AMDH).
Još četiri migranta dobili su uslovnu kaznu od po četiri mjeseca zatvora, dodala je nevladina organizacija.
Tužioci su optužili migrante da su ilegalno ušli na marokansku teritoriju.
U junu su se stotine migranata pokušale popeti na željeznu graničnu ogradu između Maroka i španske enklave Melila, ali su ih zaustavile marokanske i španske snage, pri čemu su smrtno stradala najmanje 23 migranta.
Godinama su sjevernoafričke zemlje kao što su Tunis, Alžir, Libija, Mauritanija i Maroko svjedoci pokušaja migranata, uglavnom iz podsaharske Afrike, da dođu do Evrope, nadajući se boljem životu. Dok neki od migranata uspiju doći do odredišta, drugi često umiru tokom putovanja.

https://avaz.ba/globus/svijet/782833/maroko-osudio-74-migranta-na-zatvorske-kazne