AKTUELNO

Spriječeno krijumčarenje migranata na području Gacka i Srpca

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Trebinje u nedjelju su lišili slobode državljanina Republike Austrije i državljanina Iraka, nakon što su otkriveni u krijumčarenju dvojice stranih državljana i to državljanina Libije i državljanina Libana.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području Gacka i kontrolom putničkog motornog vozila BMW, nacionalnih oznaka R. Austrije, izvijestili su u ponedjeljak iz Granične policije BiH.

O događaju su obaviješteni dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH i sudac za prethodni postupak Suda BiH, po čijim su nalozima osumnjičeni uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu krijumčarenje osoba predati Tužiteljstvu BiH, dok su vozilo i drugi dokazni materijali privremeno oduzeti.

Istoga dana, pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, lišili su slobode trojicu državljana BiH jer su u trima vozilima, bh. nacionalnih oznaka, kojima su upravljali, krijumčarili 14 stranih državljana u graničnom pojasu na području opštine Srbac.

Radi se o krijumčarenih osam državljana Bangladeša, pet Nepala i jednom državljaninu Pakistana. O ovom događaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH te su pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška postupali prema njegovim uputama.

Svi strani državljani su, uz Prijedlog za protjerivanje stranca s teritorije BiH, predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

federalna.ba/Fena