AKTUELNO

Spriječeno krijumčarenje 19 migranata iz Srbije u BiH

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik spriječili su u mjestu Debela Međa krijumčarenje 19 migranata iz Srbije u BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH
Granični policajci su prilikom nadzora granice oko ponoći 3. novembra 2021. godine, uz upotrebu specijalističke opreme, uočili čamac iz Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriji BiH, nakon čega su zaustavili čamac u kojem se nalazilo 19 lica afroazijskog porijekla, pišu Nezavisne novine.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dva lica, koja su po izjavi državljani Afganistana, upravljala čamcem.

Navedena lica uhapšena su i u zakonski predviđenom roku biće predata tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje osoba, dok su čamac i drugi dokazni materijali privremeno oduzeti.

Preostalih 17 krijumčarenih lica (četiri državljana Turske, pet Indije i osam Afganistana), biće saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevodioca, te predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.
Izvor: gpmaljevac