NETWORK

Somborci ponovo šalju fotografije rusvaja koji navodno prave migranti

“Umesto najlepšeg somborskog izletišta, danas na Šikari imamo smetlište, tuče i to je mesto koje svako od nas izbegava u širokom luku”, tako Somborci govore o situaciji u svom gradu, od trenutka kada je ovaj grad postao stanica za migrante iz Azije.

Problem je, kažu, što je odmah pored Prihvatnog centra Komesarijata za izbegla i raseljena lica Srbije osnovan i jedan privatni hostel za migrante.

– Oni tu imaju tri objekta. Sobe su napravljene u prostorijama fudbalskog kluba, restorana i ateljea. Tu je nekada bio klub po imenu Grizli – pričaju meštani.

Ispred tog objekta, kažu, komunalni nered je najveći. Osim kanalizacije koja se izliva u jednu otvorenu jamu, smeća koje se neprestano gomila, kao i blata koje ostaje za taksistima koji se okupljaju ispred hotela, problem su i incidenti među migrantima.
– Uveče prave haos. Sastaju se, valjda, sukobljene grupe, iz različitih nacija. Buka je nesnosna. Događa se da razlupaju i polome stvari, a imali smo prilike i da ih vidimo sa mačetama kako igraju uz narodne melodije – pričaju građani.

Oni koji su blizu Šikare nemaju miran san. Šuma je, kažu, već u velikoj meri uništena.
– Oni se ponašaju kao da su ovde gazde. Komšija je upozorio jednog od njih da ne seče stablo, a on ga je opsovao – priča nam jedna gospođa.

Kako su nam kazali meštani, u objektima ovog hostela nalazi se stotinak ljudi. Oni, zajdno sa migrantima iz prihvatnog centra, čine samo deo migranata koji se nalaze zarobljenji u Srbiji.

Na putu ka Evropi i boljem životu oni su ostali paralisani u Srbiji, a nemogućnost da nastave dalje samo dovodi do većih problema koji, po pravilu, zaoštravaju i odnose s meštanima.

Srećom, većih incidenata nema. Migranti uglavnom nemaju direktan kontakt s meštanima. Problem je, međutim, sama situacija u kojoj su se našli – bez posla i obaveze, bez porodica i doma, oni čekaju da se kapije otvore i tako prođu tamo gde su naumili, ali čini se da su susedi odustali od namere da ikoga tek tako puštaju preko međe.

Tako su u celoj situaciji ogorčeni i migranti i meštani.
– Mi više ne živimo kao nekada. Noću nema izlaska kada oni prave haos. Mnogima su vikendice obijane, migranata ima u šumi, taksisti ih stalno dovoze i odvoze. Kada ih autobusima prevezu u Preševo oni se sutradan vrate natrag – pričaju Somborci.

Povodom problema sa migrantima kontaktirali smo ranije Grad Sombor, ali odgovora nije bilo.

Očekujemo sada njihov odgovor koji se tiče konkretno spomenutog hostela za migrante, odnosno, odgovor na to da li su gradske službe, uključujući i komunalnu miliciju obaveštene o ovom problemu i koje su mere do sada preduzimale.

(Telegraf.rs)