NETWORK

Broj migranata prevazišao prepandemijske cifre, ekspanzija na Balkanu

Broj ilegalnih migranata koji su prošle godine prešli na teritoriju EU bio je nešto manji od 200.000 ljudi, što je najveća cifra od 2017. i prevazilazi prepandemijske razmjere, pokazao je novi izvještaj Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu (Frontex).

Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, najveću ekspanziju doživjela je zapadnobalkanska ruta koja prelazi i preko Srbije.

Prema navodima Frontexa, broj registrovanih ilegalnih prelazaka migranata u EU u protekloj godini je 57 posto veći nego u 2020. godini.

“Tada su restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa u velikoj mjeri smanjile neregularne migracije, da bi se 2021. prevazišao nivo prije pojave korone. To predstavlja određeno iznenađenje s obzirom na brojne restrikcije po pitanju globalne mobilnosti stanovništva”, navodi se u tekstu.

Portal dodaje da je ruta koja vodi preko Mediterana zabilježila porast u broju ilegalnih migranata od 83 posto, ona preko Kipra 123 posto, a ruta preko Zapadnog Balkana čak 124 posto.

federalna.ba/Beta