AKTUELNO

SIPA saopštava: Razbijena organizovana grupa za krijumčarenje ljudi * Pitamo: Kada ćete zakonu privesti njihove pomagače u Islamskoj zajednici?

Dvije osobe su uhapšene u akciji “Istok – San” realizovanoj u Sarajevu i Gradišci, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na razbijanje organizovane grupe za krijumčarenje migranata, saopšteno je u četvrtak, 2. juna, iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.
Policijski službenici SIPA su zajedno sa kolegama iz Granične policije BiH i Službom za poslove sa strancima, 1. juna izveli ovu operativnu akciju na devet različitih lokacija u Sarajevu i Gradišci.
“Operativna akcija se odnosi na razbijanje organizovane grupe za krijumčarenje migranata, koja je u prethodnom periodu iz BiH u zemlje Evropske unije prokrijumčarila više stotina migranata porijeklom iz Pakistana i Bangladeša”, navodi se u saopštenju.
Dalje se navodi da su dvije osobe lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivična djela “Organizovanje grupe ili udruženje za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata” i “Krijumčarenje ljudi”.
“Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku”, ističu iz SIPA.
Dodaju da je se tokom akcije sarađivalo sa policijskim organima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Austrije te Europola, kao i sa Službom za poslove sa strancima, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
“Realizacijom operativne akcije ‘Istok – San’ spriječeno je krijumčarenje preko stotinu migranata”, zaključuje se u saopštenju.
Od početka 2018. godine, prema zvaničnim podacima, u BiH je stiglo više od 84.000 izbjeglica i migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i Afrike, zapadnobalkanskom migracijskom rutom.
Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u pet prihvatnih centara na području BiH posljednjih nekoliko mjeseci boravi između 1.800 i 2.200 migranata.

https://www.slobodnaevropa.org/a/sipa-bih-organizovana-grupa-krijumcarenje-migranti/31880463.html