NETWORK

Salvini je bio u pravu: Na brodu „Aquarius“ su gotovo svi bili ilegalni migranti

Sjećate li se „Aquariusa“, broda nevladine organizacije SOS Mediterranée, koji je u europskim kronikama izašao na vidjelo kada je u ljeto 2018. godine tadašnji talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini proglasio politiku “zatvorenih luka”?
„Aquarius Dignitus“, ranije Aquarius, brod je za traženje i spašavanje s dvojnim zastavama, Njemačke i Paname, izgrađen 1977. godine, a od 2016. godine se koristi za prikupljanje izbjeglica i ilegalnih migranata u Sredozemnom moru od strane nevladine udruge SOS Méditerranée i Liječnika bez granica, koji brodom upravljanju od veljače 2016. „Aquarius“, kao brod za spašavanje ilegalnih migranata i izbjeglica na Mediteranu, plovi u vodama od Libije do Italije, gdje tim nevladine udruge na brodu surađuje s trgovcima ljudima i islamističkim militantnim skupinama na sjeveru Libije, koji šalju migrante u međunarodne vode i javljaju položaj čamaca i improviziranih plovila kako bi ih „heroji“ nevladine udruge SOS Méditerranée pokupili i doveli do talijanskih obala.

Dnevni trošak aktivnosti broda je 11 000 eura, a ima kapacitet prikupljanja „ljudskog tereta“, jer je upitno govoriti o „spašavanju“, od 250 do 500 ljudi. SOS Méditerranée djeluje kao europska udruga s timovima u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Švicarskoj, u europskoj mreži, koja se financira privatnim donacijama i upravlja brodom „Aquarius“ u međunarodnim vodama između Italije i Libije od veljače 2016. godine. Grupu su u lipnju 2015. osnovali bivši njemački kapetan Klaus Vogel i Francuskinja Sophie Beau.

Podsjetimo da je Carmelo Zuccharo, glavni državni tužitelj Catanije, na Siciliji, 2017. prikupio sve dokaze o kriminalnim radnjama nevladinih udruga i trgovaca ljudima, uključujući njihove veze s islamističkim militantima iz Misrate i Tripolija, koje je predao Rimu, ali je politička odluka bila da se ne pokreće kazneni progon onih koji bi u slučaju da nisu članovi „nedodirljivih“ NVO završili s dugogodišnjim zatvorskim kaznama, kakve su ranije izricane Sicilijancima i njihovim inozemnim „partnerima“ u kaznenom djelu „poticanja, organiziranja i provedbe operacija ilegalnih imigracija s ciljem pribavljanja ilegalne zarade“. To što nevladina udruga SOS Méditerranée nema cilj zgrnuti bogatstvo sa svojim kriminalnim aktivnostima nema nikakve veze, jer su na dobitku ostali dijelovi ove hobotnice.

Salvini je svojevremeno bio kategorički protiv prijema njemačkog broda u Italiji, koji se tada nalazio u malteškim vodama i koja je plovio pod zastavom Gibraltara.

“Može ići gdje želi, ali ne u Italiju”, rekao je bivši ministar. Onda je, nakon dugog sukoba između čelnika Lige i Europske unije, koji je prošao uz oštre kritike talijanske vlade, Španjolska pristala primiti brod nevladine udruge u luci Valencia.

Otvaranje socijaldemokratskog premijera Pedra Sáncheza pozdravljeno je od strane velikih medija, a pristaše otvorenih granica i luka su složno vikali: „Pobjeda!… Pobjeda!“.

Ali sada su šokirani. Naime, kada je čitav svijet fokusiran na pojavu koronavirusa, isto je i Španjolska. Prema španjolskom listu El Pais, dvije godine nakon prijema, 94% imigranata s broda „Aquarius je dobilo odbijenicu na zahtjev za azil.

Od 629 migranata koji su se iskrcali u Valencijui, samo 376 zatražilo je azil u Španjolskoj, a od 62 slučaja su samo 4 zadovoljila uvjete zaštite kao izbjeglice. Ostali su slučajevi odbijeni ili zatvoreni.

Među migrantima „Aquariusa“ većina su bili Sudanci, Nigerijci, Eritrejci ili Alžirci. Španjolska im je rekla da će od trenutka dolaska na španjolski teritorij imati 45 dana da ispune formalnosti za traženje izbjegličkog statusa, bez opasnosti da budu deportirani. Unatoč toj mogućnosti, samo se polovica prijavila, a nakon dvije godine samo su četiri osobe ostvarile ovo pravo.

Podsjetimo da se po Ženevskoj konvenciji od 1951. godine izbjeglički status može se dodijeliti onima koji su progonjeni ili se boje progona zbog rase, religije, državljanstva, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili zbog svog političkog mišljenja. Također su im odbijen i prava na supsidijarnu zaštitu, odnosno na zaštitu zajamčenu svakom stranom državljaninu koji nema potrebne uvjete da bude priznat kao izbjeglica, ali postoje opravdani razlozi za vjerovati da će, ako se vrati u zemlju podrijetla, riskirati progon ili čak da bude ubijen.

Sada će se svim podnositeljima zahtjeva kojima je zahtjev za azil odbijen oduzeti prebivalište i odobrenje za rad u Španjolskoj. Španjolski će ih zakon u svakom smislu smatrati ilegalnim imigrantima.

Ova se situacija okrenula protiv Pedra Sáncheza, kojeg španjolske nevladine udruge, mahom iz galaksije „Otvorenog društva“ i njima srodne, optužuju za licemjerje. Za njih je, jednom kada je iskrcan „živi teret“, priča bila završena i očekivali su formalno odobrenje priznavanja statusa izbjeglica ili azilanata po drugoj osnovi.

“Osim mogućnosti pristajanja u luci, Španjolska im je također zajamčila zaštitu. Sad će ti ljudi biti prisiljeni živjeti u ilegalnosti”, zagrmjeli su iz Španjolske komisije za pomoć izbjeglicama.

Slična situacija, ali s nešto drugačijim brojkama, dogodila se i u Francuskoj. Pariz je u znak solidarnosti sa Španjolskom, najavio da su svim migrantima koji su podnijeli zahtjev za dobijanje azila izvan Pirineja nadležne francuske vlasti pregledale zahtjeve. Od 274 zahtjeva za azil, Francuska je odobrila samo 80, od čega dobar dio iz Sudana.

Španjolska je, unatoč pohvali Bruxellesa i imidžu nacije otvorene za migrante, jedna od zemalja s najnižom stopom odobrenih zahtjeva za azil. Odobrava je u prosijeku samo 5% od ukupnih zahtjeva za azil podnesenih madridskim vlastima. To Španjolsku stavlja uz bok Mađarske Viktora Orbana, koja jasno i bez okolišanja izjavljuje kako nije otvorena za nove migracijske tokove. Upravo analizom ovih podataka može se promatrati licemjerje EU, koja, ovisno o političkoj boji čelnika pojedinih zemalja, djeluje za ili protiv njenih država članica. Nakon što smo svjedočili neviđenoj hajci protiv Salvinija i Orbana, hoćemo li isti europski stav sada vidjeti i prema socijaldemokratskoj vladi u Madridu? Postoje osnovane sumnje da to neće biti tako.

Počinje pomorska bitka protiv nevladinih udruga i ilegalnih imigracija

Vladom u Rimu upravlja Soros: „Mediteranska migrantska ruta mora biti otvorena“

ANALIZA: „Nevini humanitarci“ i nevladine udruge su uključeni u trgovinu ljudima bez presedana

„Aquarius“, ilegalna imigracija i smije li se Italija suprotstaviti nevladinim udrugama.

Izvor: Logično