AKTUELNO

Registracija migranata na Lipi: 1000 puta Muhamed Ali

U narednih nekoliko dana započeće evidencija i izdavanje identifikacionih kartica za oko hiljadu migranata koji su smješteni u prihvatnom kampu Lipa nadomak Bihaća, potvrdili su u Službi za poslove sa strancima BiH, koja upravlja pomenutim kampom. (S obzirom da niko od njih nema dokumente, a da će sada odjednom dobiti identitet, pa će se sjetiti odakle su, ovo bi u pravnoj državi trebao biti podsticaj da se deportuju u zemlje porijekla. Bezbeli će se većina njih izjasniti kao Muhamed Ali, kako su se najčešće izjašnjavali kad ih neko upita za ime.)

“Moramo započeti proceduru izdavanja identifikacionih kartica te uspostaviti biometrijski sistem s bazama podataka kako bi se u svakom trenutku znalo da li su migranti koji borave u kampu registrovani”, istakao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Situacija u pomenutom kampu je sada mnogo povoljnija u odnosu na raniji period, jer su migranti smješteni u šatore koji se zagrijavaju, za njih je osigurana ishrana i drugi neophodni uslovi za boravak.

Prema riječima Nermina Kljajića, ministra unutrašnjih poslova USK, bezbjednosna situacija u kampu je povoljna i nema nikakvih izgreda.

“U narednom periodu planiramo izraditi kućni red kojim će se definisati ponašanje, dužnosti i obaveze migranata. Ovaj kućni red biće definisan u saradnji s državnim institucijama koje vode brigu o migrantskoj krizi i važiće u svim kampovima u kojima borave migranti”, istakao je Kljajić.

On je izrazio zadovoljstvo time što su započeli radovi na uklanjanju šatora koji su prije dva mjeseca izgorjeli u Lipi, te izgradnji infrastrukture koja će činiti budući kamp.

Uskoro registracija migranata u Lipi