AKTUELNO

Racija u prihvatnom centru u Blažuju: Migrante pretresa 300 policajaca

Vrši se pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika…

Na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj danas je započela kriminalističko-taktička radnja – racija, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Riječ je o akciji koju zajednički sprovodi 300 policijskih službenika SIPA-e, Granične policije Bosne i Hercegovine, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te Službom za poslove sa strancima BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH.

Racija se vrši pod nadzorom Tužilaštva BiH i Kantonalnog tužilaštva KS.

Ovim povodom provodi se operativno taktička racija šireg lokaliteta Centra, kojom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, te identifikacija organizatora krivičnih djela “Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata”, iz člana 189a. KZ BiH i krivičnim djelom “Krijumčarenje ljudi”, iz člana 189. KZ BiH, kao i drugih krivičnih djela.

Racija se provodi u skladu sa članovima 10,11,17,18 i 19. Zakona o policijskim službenicima BiH i članovima 10,11,17, 18 i 19. Zakona o policijskim službenicima KS.

Više informacija bit će poznato po okončanju aktivnosti.

Izvor: Oslobođenje