AKTUELNO

Promigrantski portal “Raskrinkavanje.ba” u novom napadu na Antimigrant

Portal Antimigrant objavio je 18. marta 2020. godine vijest u čijem naslovu je citat Fahrudina Radončića o tome da su migranti “najveće žarište koronavirusa u BiH” predstavljen kao činjenica.
Portal Antimigrant već je nekoliko puta bio tema Raskrinkavanja zbog svoje, kako mu i samo ime govori, antimigrantske retorike odnosno širenje mržnje prema migrantima. Neke od prijašnjih analiza u kojima je ocijenjen portal Antimigrant pročitajte na ovim linkovima:

Članak koji je 18. marta 2020. godine objavljen na Antimigrantu preuzet je sa portala Dnevni avaz. Uprkos tome što je tekst članka ostao isti, naslov je ipak izmijenjen tako da bi privukao više pažnje.
MIGRANTI SU NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONAVIRUSA U BIH, HITNO PODIĆI ŠATORSKA NASELJA S BODLJIKAVOM ŽICOM

Fahrudin Radončić je nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje 18. marta 2020. godine zaista rekao novinarima da su migranti “najveće žarište za širenje koronavirusa”.

Dešava se ono što sam ja, nažalost, govorio. Kada sam prije mjesec ili dva upozoravao da je to sigurnosna kriza, ljudi su me ismijavali i govorili: “To je humanitarna kriza”, “Mi nismo dobar narod”, “Radončić nas tjera da budemo nehumani.” To je trenutno najveće žarište za širenje koronavirusa. Imate danas situaciju, nema nikoga u centru grada, ali imate 100 ili 200 migranata koji potpuno nesmetano šetaju. Moramo ih skloniti s ulice – poručio je ministar Radončić.

Ipak, Antimigrant u naslovu svog članka nije naznačio da se radi o citatu Fahrudina Radončića, te je isti predstavio kao činjenicu.

Članak portala Antimigrant stoga ocjenjujemo kao klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)