AKTUELNO

Problema s migrantima prema Sloveniji je manje nego prema BiH

Načelnik Žakanja Danijel Jurkaš upozorava da bi zbog kontrole Slovenaca žitelji ovih područja mogli imati probleme kod svakodnevnih odlaska na posao u Sloveniju

Već duže vrijeme sigurnosna situacija zbog migranata na istočnim granicama Hrvatske je alarmantna. Iako balkanske migrantske rute vode put Slovenije, tamo je ipak malo mirnije. O migrantskoj krizi na području Žakanja gdje se nalazi i najveći granični prijelaz na ovom području Jurovski Brod razgovaramo s načelnikom općine Danijelom Jurkašem.

-Migrantska kriza vidljiva je i na našem području, no hvala Bogu ne tako kao na istočnim granicama. Uglavnom je to vidljivo nakon pronalaska stvari po šumama ili okućnicama. Nekih kriminalnih djela na sreću nismo imali – rekao je Danijel Jurkaš, načelnik općine Žakanje.

Ipak načelnik Jurkaš ukazuje i na drugu situaciju, jer nakon slovenskih kontrola problema bi mogli imati mnogi koji svakodnevno prolaze preko granice do svojih radnih mjesta.

-Tu je za nas novost, a to je kontrola na slovenskoj granici. Zasad nema većih problema, ali otkad su početkom ove godine otvorene granice navikli smo na prolaz bez stajanja. Sad je to malo drugačije, ali nadamo se da neće biti kao prošle godine kada smo uoči nadoilazećih blagdana imali kilometarske kolone – rekao je načelnik Jurkaš.

Predstavio je i svoj pogled na, za mnoge sporan projekt, izgradnje migrantskog centra u Dugom Dolu kraj Krnjaka.

-Teško je za reć. Svatko ima svoj pogled na tu situaciju. Pitanje je hoće li se oni zadržavati u tom kampu, jer njima je cilj otići dalje prema zapadu, na ovaj ili onaj način – zaključio je Danijel Jurkaš.

Ipak u Žakanju se nadaju da će uskoro doći do smirivanja situacije i da će se njihovi žitelji vratiti uobičajenom europskom graničnom režimu.

Izvor: Trend.com.hr