AKTUELNO

Postaju li migranti prijetnja? “Formiraju se bande koje pljačkaju i fizički zlostavljaju”

Da li migranti nakon brojnih akcija postaju sigurnosna prijetnja? Rute kretanja se mijenjaju, iako se i dalje često koriste dobro poznate linije prelaska preko pograničnog pojasa i kroz zemlju. S druge strane proces deportacije u njihove matične države teče, uglavnom sporo.

Imali su automatsku pušku, dva pištolja i municiju. Sve to tik do granice sa Hrvatskom. Uhapšeni tridesetjednogodišnji Waziri Basir ranije osuđivan zbog narkotika, ostali uhapšeni imaju 18, 20 i 29 godina. Sada su u Tužilaštvu BiH.

”Formiraju se bande koje su bile sve ove godine, koje pljačkaju i fizički zlostavljaju one slabije. Tako u kampovima i van njih vlada zakon jačeg… neko ko nema neko hladno oružje ne može sačuvati svoj život. Tu nabavku naravno ne opravdavam ni u kojem slučaju”, naglasila je Zehida Bihorac Odobašić, prosvjetna i humanitarna radnica.

I ova akcija, ali i hapšenje državljana Iraka i Austrije krajem novembra koji su krijumčarili 12 migranata, pokazala je novu specifičnost na terenu:

”Ono što je važno naglasiti kada govorimo o krijumčarenju migranata, sami migranti su to preuzeli. Migrantska populacija vrši krijumčarenje u sve većem broju i oni su vezani i etnički. Afganistanci krijumčare Afganistance, Pakistanci Pakistance, i tako dalje”, pojasnio je Mirsad Buzar iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Velika akcija desila se u oktobru u Blažuju, dvoje uhapšenih i 19 izmještenih u imigracioni centar. Pronađena je droga i hladno oružje. Broj migranata ove godine veći za 100% u odnosu na 2021. godinu. Evidentirano njih više od 30 hiljada, najveći broj dolazi iz Afganistana. 79 prisilno je deportovano ove godine.

Postaju li migranti prijetnja? “Formiraju se bande koje pljačkaju i fizički zlostavljaju”

Izvor: N1