NETWORK

Poljska zbog migranata gradi zid na granici sa Bjelorusijom

Poljska planira da potroši više od 1,6 milijardi zlota /oko 404 miliona dolara/ na gradnju zida na granici sa Bjelorusijom, navodi se u nacrtu zakona o kome će danas govoriti u parlamentu a sa ciljem suzbijanja priliva migranata.

Poljska je u avgustu počela da gradi ogradu od bodljikave žice duž svoje granice sa Bjelorusijom kako bi suzbila ilegalne granične prelaze uprkos kritikama da se prema nekim migrantima postupa nehumano. Zid, koji bi ima sistem senzora pokreta i kamere, dodatno bi pojačao bezbjednost granice.

Poljska i zemlje EU, Litvanija i Letonija, izvjestile su o velikom porastu broja migranata iz zemalja kao što su Avganistan i Irak koji prelaze iz Bjelorusije, što, prema Varšavi i Briselu, predstavlja oblik hibridnog rata osmišljenog da izvrši pritisak na EU zbog sankcija protiv Minska.

“Uprkos činjenici da je poljsko-bjeloruski dio državne granice postavljen bodljikavom žicom i žičanom ogradom tipa koncertina, broj pokušaja prelaska granice se ne smanjuje, već raste”, navodi se u obrazloženju zakona koje je objavljeno na veb stranici parlamenta.

Granična straža spriječila je od početka januara do kraja septembra 9.287 pokušaja prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku, a od njih oko 8.000 samo u posljednja dva mjeseca.

“Zbog činjenice da ova situacija može da potrajejoš mnogo mjeseci, moramo da preduzmemo zaštitne mjere”, rekao je portparol vlade Pjotr Miler.

Ukupni troškovi projekta su 1,615 milijardi zlota, od čega će izgradnja fizičke barijere koštati 1,5 milijardi zlota, a tehnička oprema 115 miliona

federalna.ba/Srna