NETWORK

Hrvatska: Kako MUP troši EU novac za čuvanje granica od migranata

Telegram je u posjedu dokumenata iz kojih je vidljivo kamo je otišao dio novca koji je EU isplatila Hrvatskoj kao potporu za upravljanje granicom
Nakon što su snimke o brutalnom postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom objavljene u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Nizozemskoj, a potom i u više drugih zemalja, uključujući i Hrvatsku, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je kako ”ima uvjerljivih dokaza za zlouporabu europskih sredstava koje Unija daje za upravljanje vanjskim granicama”.

Korak dalje otišao je Adalbert Jahnz, glasnogovornik Europske komisije, najavivši istragu je li Hrvatska novac dobiven iz europskih fondova za nadzor granice koristila i za smještaj osoblja koji je sudjelovao u prisilnim protjerivanjima migranata. Rekao je čak da bi, ukoliko se novac trošio za nezakonita postupanja, moglo doći i do zahtjeva za povratom novca.

Smještaj za policajce koji rade na granici
Telegram je u posjedu dva dokumenta iz kojih je vidljivo kamo je otišao dio novca što ga je Unija isplatila Hrvatskoj, a radi se o oko 830 milijuna kuna (točnije 110,69 milijuna eura), koji su od 2014. do 2020. godine Hrvatskoj dodijeljeni kao potpora za upravljanje granicom. ”Ma pusti brojke, plaćaju po policajcu, ne znam koliko točno, ali plaćaju pošteno”, rekao je krajem kolovoza 2019. u razgovoru na Jutarnji list kontroverzni poduzetnik Željko Orešković zvani Macola, ”najspretniji lički ugostitelj”, kako ga je nazvao novinar.

Telegram sada ima točne podatke da je Orešković za smještaj pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova koji rade na zaštiti granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na području općine Plitvička Jezera i općine Rakovica, temeljem ugovora sklopljenog 10. siječnja 2019. s Ministarstvom unutarnjih poslova, naplatio 5.767.000 kuna. Tako da je novinarska tvrdnja kako se Orešković okrenuo ”policijskom turizmu”, više nego točna.
EU značajno financira granične operacije
Otprilike sličan iznos, 5.917.745 kuna, MUP je za smještaj policajaca koji isti posao rade na području općine Topusko i općine Cetingrad platio tvrtki Top Terme iz Topuskog, koja je u vlasništvu Lječilišta Topusko, čiji je pak osnivač Županija sisačko-moslavačka. I taj je ugovor, kao i onaj s ugostiteljskim objektom Macola, sklopljen 10. siječnja 2019.

I Željko Orešković Macola i tvrtka Top Terme iz Topuskog bili su jedini ponuđači u poslu oko smještaja policajaca koji štite dio granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. MUP je dakle, samo za smještaj policajaca u 2019. godini potrošio ukupno 11.684.745 kuna. Kao što je Telegram nedavno objavio, navodeći dio izvještaja Lighthouse Reportsa, Europska unija značajno financira hrvatske granične operacije, te, među ostalim, plaća smještaj i dnevnice policajcima koji odsjedaju u hotelima uz granicu i to iz Internog sigurnosnog fonda (ISF).

Radi se, vidjeli smo o velikom novcu, blizu milijardu kuna, a nakon objave šokantnih snimaka o postupanju hrvatskih policajaca, koji brutalno palicama udaraju migrante, počelo se govoriti kako bi Europska komisija mogla preispitati je li ogroman novac kojeg je Hrvatska dobila upotrijebljen u skladu s protokolima o postupanju prema izbjeglicama.

U vili pronađeni Kinezi u robovskim uvjetima
Telegram ima podatak i da je Ministarstvo unutarnjih poslova za potrebe Skladišta odora, odjeće i osobne opreme, u studenom 2017. naručilo vjetronepropusne i vodonepropusne tamnoplave policijske jakne od zagrebačke tvrtke Kroko proizvodnja i razvoj d.o o. u vlasništvu Vladimira Popovića, u ukupnom iznosu od 2.083.200 kuna (bez PDV-a). MUP je potom, od istog proizvođača naručio još 280 komada takvih jakni za iznos od 260.400 kuna. Kako stoji u obrazloženju, dodatnih 280 komada jakni bilo je potrebno za opremanje policijskih službenika koji su podnijeli zahtjeve za zamjenom nakon proteka roka nošenja.

Ukupno je dakle, za oko tri tisuće policijskih jakni, te godine Popovićevoj tvrtki EU novcem plaćeno 2,864.400 kuna bez PDV-a. No, čini se, ni taj posao nije lišen kontroverzi. Vladimir Popović, vlasnik tvrtke Kroko proizvodnja i razvoj, s kojom je potkraj 2017. MUP sklopio spomenuti ugovor o izradi tri tisuće policijskih jakni, početkom 2018. u medijima se spominjao u aferi kada su u njegovoj vili u zagrebačkoj četvrti Gajnice pronađeni deseci Kineza koji su ondje ilegalno radili u, kako se tvrdilo, robovskim uvjetima.

Priznanje nakon oštrih reakcija Bruxellesa
Portal Index tada je pisao kako su Kinezi bili primamljeni obećanjima o brzoj zaradi, te da su im oduzimani dokumenti pa su uz fizičke prijetnje bili prisiljeni mjesecima iz zamračene vile nazivati svoje sunarodnjake u Kini ili Tajvanu i iznuđivati novac. Kako je tada pisano, Popović je nekoliko mjeseci prije toga vilu iznajmio i, navodno, nije imao pojma što se ondje događalo. No, činjenica je da je imao velike i unosne poslove s državom, što s ministarstvom obrane, što s MUP-om.

Među ostalim, kako smo vidjeli, šivao je i jakne nalik onima kakve su nosili policajci s videa kojeg je snimio novinar Klaas van Dijken, direktor i jedan od osnivača Lighthouse Reportsa. Doduše, na tim se jaknama ne vide službene policijske oznake, no iz MUP-u su već sljedećeg dana, nakon oštrih reakcija iz Bruxellesa, priznali da se radi o hrvatskim policajcima.
Izvor: Telegram.hr