AKTUELNO

Pakistan tjera sve migrante, šta će sad Šefik, Bakir i Bisera?

Ambasador Muhamed Kalid Raoa prijedlog tadašnjeg ministra sigurnosti BiH nazvao nečuvenim. Sada to isto primjenjuje Pakistan

Pakistan je u utorak naredio svim ilegalnim migrantima da napuste zemlju ili im prijeti protjerivanje, nakon što je otkrio da su Afganistanci izvršili 14 od 24 samoubilačka bombaška napada u toj južnoazijskoj zemlji ove godine. Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Sarfraz Bugti kazao je da ilegalni migranti imaju rok da napuste Pakistan do 1. novembra te otkrio da čak gotovo 1,73 miliona afganistanskih državljana u Pakistanu nema legalne isprave za ostanak.

Ovo je sasvim zdravorazumska i dobronamjerna politika jedne države koja želi zaštititi red i poredak, posebno u slučaju kada migranti na teritoriji zemlje u kojoj nelegalno borave provode kriminalne aktivnosti.

 U jeku krize

Ipak, Pakistan nije imao isti stav kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina, odnosno problem s kojim se naša zemlja suočavala u jeku migrantske krize. Naime, upravo iz ove države dolazio je najveći broj ilegalnih migranata koji su u našoj zemlji predstavljali sigurnosti problem budući da su mnogi među njima bili odgovorni za brojne kriminalne aktivnosti.

Ipak, kada je tadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB) najavio deportaciju ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine, ističući kao poseban problem veliki broj njih iz Pakistana i Afganistana, doživio je napad od Pakistanske ambasade u BiH.

Ambasador Pakistana Muhamed Kalid Raoa (Muhammad Khalid), naime, Radončićevu izjavu nazvao je nečuvenom te pozvao na raport tadašnjeg člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković.

Prije BiH

No, umjesto da stanu uz ministra i zaštite BiH i njene građane, ovi kadrovi SDA, valjda po panislamističkoj logici da je musliman iz Pakistana miliji od komšije nemuslimana sa Stupa, stali su uz Ambasadu Pakistana, poručujući da će se “pobrinuti da ovakve izjave ne narušavaju snažne prijateljske odnose“. Jer tako se valjda brane interesi države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda, koji je posebno bio teško pogođen kriminalnim radnjama koje su provodili ilegalni migranti.

No, zaštita granica i protjerivanje migranata u države iz kojih potječu upravo su na kraju bile mjere koje je većina država suočena s migrantskom krizom morala primijeniti.

Sada, međutim, i sam Pakistan poduzima one zdravorazumske mjere koje su, zajedno s partnerima iz SDA, osuđivali kada ih je u BiH predlagao Fahrudin Radončić.

Seksi Selmo

Podsjetimo i da su ministri u tadašnjem Vijeću ministara direktno optuživali SDA da koči napore Radončića da se riješi problem ilegalnih imigranata tako što će ih se deportirati u matične zemlje.

Da je upravo to bio slučaj, potvrdio je u svojoj čuvenoj i apsurdnoj izjavi tadašnji ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, koji je vraćanje ilegalnih migranata u zemlje iz kojih vode porijeklo nazvao „seksi idejom“.

Izvor: Avaz.ba