NETWORK

Osmorka prokrijumčarila 119 migranata i zaradila 370 hiljada kuna

Nakon istrage 31-godišnjak i 33-godišnjak su pritvoreni uz kaznene prijave, dok se 41-godišnji državljanin BiH već nalazi u pritvoru. Preostala petorka je kazneno prijavljena u redovnoj zakonskoj proceduri za pomaganje u počinjenju spomenutih kaznenih djela.
Osam osoba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sumnjiči se da su u 21 navratu tijekom 2021. i 2022. preko granice na širem području Dubrovnika i Dalmatinske zagore prokrijumčarili najmanje 119 turskih državljana i time zaradili oko 370 tisuća kuna, izvijestila je u srijedu dubrovačka policija. Sedam hrvatskih i jedan državljanin BiH, nakon višemjesečne istrage policijskog odjela organiziranog kriminaliteta, osumnjičeni su za više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici šengenskog sporazuma. Istraživanjem je utvrđeno da su 33-godišnjak s područja Zagreba, 31-godišnjak s područja Dubrovnika i 41-godišnjak s područja BiH od početka 2021. do 22. veljače 2022. godine “na širem području Dubrovnika i Dalmatinske zagore u 21 navratu, iz koristoljublja, omogućili najmanje 119 državljana Turske kretanje i boravak u RH, iako za to nisu ispunjavali zakonske uvjete”, navodi policija u priopćenju.

Dodaju da su time priskrbili ne pripadajuću imovinsku korist od najmanje 370 tisuća kuna. Istragom je također utvrđeno da je osumnjičenima u izvršenju kaznenih djela pomagalo još petero osoba u dobi od 21, 22, 32 i 44 godine sa zagrebačkog područja koji su preuzimali novac pribavljen kaznenim djelima te ga uz određenu nagradu predavali osumnjičenicima. Nakon istrage 31-godišnjak i 33-godišnjak su pritvoreni uz kaznene prijave, dok se 41-godišnji državljanin BiH već nalazi u pritvoru. Preostala petorka je kazneno prijavljena u redovnoj zakonskoj proceduri za pomaganje u počinjenju spomenutih kaznenih djela.