NETWORK

Dubrovnik: Dobar posao s migrantima

Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku su 23. veljače 2022., uz kaznenu prijavu, privedena dvojica državljana Republike Hrvatske (1989. i 1991.) zbog osnovane sumnje da su počinili, svaki po jedno, produljeno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, objavio je DORH.
Kazneno je prijavljen i državljanin Bosne i Hercegovine (1973.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio jedno produljeno kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma, kao i još pet državljana Republike Hrvatske (1990., 1978., 1990., 2001. i 2000.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili, svaki po jedno, produljeno kazneno djelo pomaganja u počinjenu kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik (33) od 1. siječnja 2021. do 22. veljače 2022.; u najmanje jedanaest navrata i u nakani da se nepripadno okoristi omogućavanjem u nedozvoljenom kretanju i boravku u Republici Hrvatskoj; iako je znao da je više državljana Turske prije toga nezakonito ušlo u Republiku Hrvatsku te da ne ispunjavaju zakonske uvjete za kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, za njihov prijevoz angažirao razne taksi prijevoznike kako bi ih oni, izbjegavajući granične kontrole, prevezli u unutrašnjost Republike Hrvatske, objavili su.

Postoji osnovana sumnja i da je drugoosumnjičenik (32), zajednički i dogovorno sa prvoosumnjičenikom (33) od 23. kolovoza 2021. do 22. veljače 2022., u najmanje devet navrata izbjegavajući granične kontrole, prevozio ih u unutrašnjost Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su si prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, na opisani način, ostvarili nepripadnu imovinsku koristi, i to prvoosumnjičenik u ukupnom iznosu od najmanje 140.640,13 kuna, a drugoosumnjičenik u ukupnom iznosu od najmanje 55.282,13 kuna.

Postoji osnovana sumnja i da je trećeosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine (49), zajednički i dogovorno sa prvoosumnjičenikom (32), od 14. do 16. siječnja 2022., izbjegavajući granične kontrole, prevozio migrante iz Turske u unutrašnjost Republike Hrvatske. Time su, osnovano se sumnja, prvoosumnjičenik i trećeosumnjičenik ostvarili, za sada, točno neutvrđenu imovinsku korist.

U odnosu na preostalih pet prijavljenih državljana Republike Hrvatske (1990., 1978., 1990., 2001. i 2000.) postoji osnovana sumnja da su oni od kolovoza 2021. godine pa do siječnja 2022. godine, na traženje prvoosumnjičenika i znajući da se radi o imovinskoj koristi ostvarenoj kaznenim djelom, na isplatnim mjestima trgovačkih društava za organizaciju prijenosa gotovog novca, podizali novac koji je na njihovo ime bio uplaćen prvoosumnjičeniku s osnova prijevoza nezakonitih migranata kroz Republiku Hrvatsku te taj novac, uz zadržavanje provizije, predavali prvoosumnjičeniku.

Prvoosumnjičenom državljaninu Republike Hrvatske je 24. veljače 2022. sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku odredio istražni zatvor, dok su drugoosumnjičeniku naložene mjere opreza.
Izvor: Dubrovačkidnevnik.net.hr