AKTUELNO

Optužnica zbog krijumčarenja 38 ilegalnih migranata: Počinilac pokušao pobjeći policiji

200 KM PO OSOBI
Podignuta optužnica zbog krijumčarenja 38 ilegalnih migranata: Počinilac pokušao pobjeći policiji

Optuženi se tereti da je sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa njemu poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveo više migranata

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Đorđa Đokića, rođenog 2001. godine u Ljuboviji, gdje je i nastanjen, državljanin R Srbije, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti, da je po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licima, za novčanu naknadu od 100 eura (200 KM) po osobi, izvršio krijumčarenje 38 ilegalnih migranata, državljana Burundija i Kube, sa teritorije R Srbije na područje Bosne i Hercegovine, među kojima je bilo maloljetnih osoba, znajući da krijumčarena lica – migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uslove za zakonit prelazak državne granice BiH i da su neki od njih mlađi od 18 godina, a koje postupanje je protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Krijumčarenje je izvršeno 20.10.2022. godine, preko rijeke Drine, korištenjem gumenog čamca, a optuženi je otkriven i uhapšen od strane policijskih službenika PS Bratunac, a prilikom hapšenja pokušao je pobjeći u pravcu R Srbije, u čemu je uhvaćen i spriječen.

Optuženi se tereti da je sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa njemu poznatim osobama nedozvoljeno preko državne granice preveo više migranata i pri tom ostvario protivpravnu imovinsku korist čime je počinio krivično djelo -Krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH.

Optuženi se nalazi u pritvoru a optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/786999/podignuta-optuznica-zbog-krijumcarenja-38-ilegalnih-migranata-pocinilac-pokusao-pobjeci-policiji

Foto: Ilustracija