AKTUELNO

Odakle stižu hiljade muškaraca bez žena i djece koji preko BiH ilgalno ulaze u EU

Tisuće migranata iz Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka, Bangladeša svakodnevno pokušavaju ući u Bosnu i Hercegovinu, ali nitko od njih ne namjerava ondje i ostati. Krajnje im je odredište zapadna Europa, a BiH je za njih samo tranzitna zemlja.

Prema policijskim podacima u Bosnu i Hercegovinu je ove godine ušlo 28.000 migranata. Koliko ih je napustilo zemlju ne zna se. No, ono što se vidi u migrantskom centru, gdje ih se registrira i uzma biometrijske podatke – ondje nema žena i djece.

– Dobna struktura, odnosno, starosna struktura, migranata je od 25 do 35 godina. Veći broj migranata su samci, muškarci, kaže direktor Službe za poslove sa strancima Željko Laketa.

Jesu li migranti sigurnosna prijetnja?

Najčešće se zadržavaju tri do pet dana,a onda ilegalno pokušavaju prijeći schengensku granicu. Budući da je ne mogu prijeći legalno, veza su im krijumčari – ljudi od kojih, kako kažu, doživljavaju najviše neugodnosti.

Trenutačno je u Bosni i Hercegovini 2.700 registriranih migranata. Neki se pitaju: “Jesu li sigurnosna prijetnja?”.

– Mi do sada nismo imali nekih informacija da oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju u smislu terorizma ili težih kaznenih dijela.  Može li se dogoditi, može, dodaje Željko Laketa.

Pripadnici Koordiniranih policijskih snaga BiH, njih 300, nedavno su u migrantskom kampu Blažuj proveli raciju. Uhitili su dvojicu, a 19 migranata protjerali.

U sprječavanju ilegalnih prelazaka migranata za BiH ključne su dvije stvari: FRONTEX na granicama zemlje i usklađivanje viznog režima.

– Duži niz godina EU traži od svih zemalja, pogotovo od zemalja kandidata, što BiH jest – da usklađuju svoju viznu politiku. Tako da sve zemlje Jugoistoka Europe imaju tu obvezu. Veliki migrantski val 2015. i sve ono što se događalo nakon toga, pa i najnovija eskalacija na Bliskom istoku jednostavno traže da zemlje jugoistoka Europe usklade svoju viznu politiku, kaže zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Dodatne snage na granici sa Srbijom i Crnom Gorom

Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je u graničnom pojasu sa Srbijom i Crnom Gorom. Zbog svega toga su iz Granične policije BiH najavili preraspodjelu policijskih snaga u dijelove zemlje gdje je najveći migrantski pritisak. A policajaca ima malo više od 1800 na granici dugoj 1600 kilometara.

HRT.hr