KOMENTAR

Novo zvono za buđenje

Da je BiH iole uređena zemlja, zakoni bi se poštovali na svakom njenom pedlju. I dok traje pandemija koronavirusa, koja je skoro pa okovala našu zemlju, migranti koji hrle ka Evropskoj uniji su malo usporili svoj put. Međutim, sada, kako su se mjere ublažile, mnogi strahuju da ćemo se opet naći na udaru hiljada migranata.

Svjedoci smo na desetine slučajeva kršenja zakona, narušavanja javnog reda i mira, tuča, napada, razbojništava, a u pojedinim dijelovima BiH lokalno stanovništvo je postalo i zarobljeno u vlastitoj domovini.

Posebno je to naglašeno u Unsko-sanskom kantonu, gdje smo prije nekoliko dana svjedočili brutalnom napadu migranata na policiju i zaštitare u migrantskom centru Lipa, gdje su čuvari zakona morali ispaliti hice upozorenja.

Smrt migranta, koji je jučer stradao pri pokušaju ilegalnog ulaska u prihvatni centar u Velikoj Kladuši, novo je zvono za buđenje.

Kako objasniti osobi koja, uz dužno poštovanje prema zemlji iz koje dolazi, ovdje, u BiH, mora poštovati zakon. Morati pokazati lične dokumente kada to od njega zatraži službena osoba. Sve drugo je nepoštivanje instrumenata države.

I oni, ilegalni ekonomski migranti trebali bi biti svjesni činjenice da su Bosni i Hercegovini prioritet njeni građani. Da se razumijemo, većina migranata samo želi ono što smo i mi tokom agresije na BiH željeli, sigurnost i bolji život za našu djecu na Zapadu. Razumijemo njihovu želju i cilj.

Ali istovremeno imamo obavezu da čuvamo sigurnost naših građana, da znamo ko nam ilegalno ulazi u zemlju i da primjenjujemo zakone koji su usklađeni s onima u Evropi.

Aldin Tiro / Avaz.ba