KOMENTAR

NOVINARSKI BORDEL: Ni riječi o migrantskom nasilju, o ubistvima, silovanjima i pljačkama!!!

Ni u jednom segmentu novinarstvo nije tako nisko palo – na nivo prostitucije – kao u pogledu predstavljanja trgovine ljudima kao “humanitarne obaveze”, uz sakrivanje stotine slučajeva migrantskog nasilja nad bh. građanima. Mnoge medijske kuće su u lancu korupcije postale sredstvo promigrantske mafije, sa zadatkom da sigurnosnu opasnost upakuju u lažnu humanitarnu obavezu. Na tom planu čak su zloupotrebljavane i žrtve genocida (npr. manifestacija “Noć u Trnopolju”), u nastojanju da se po vjerskom i stradalničkom sentimentu dolazak ilegalnih migranata predstavi kao ratno stradanje, a ne kao invazija organiziranih formacija sigurnosno rizičnih vojno-sposobnih muškaraca.
Vjerovatno će nekada ovo novinarsko prostituisanje doživjeti naučno-istraživačku valorizaciju, a o čemu može posvjedočiti i arhiva portala Antimigrant.ba. Umjesto da se novinarski esnaf osvrne na stranice svoga beščašća, oni organiziraju javnu diskusiju odakle analiziraju navodni “govor mržnje” prema ilegalnim migrantima i nasilnicima. Zapravo, jedini pravi autentični govor mržnje je zlodjelo koje su prema bh. građanima činili ovi mediji i tzv. novinarska udruženja, sakrivajući istinu, sponzorirajući promigrantsku mafiju i predstavljajući sigurnosnu opasnost kao “humanitarnu obavezu”. Neka se ne zavaravaju da će im ovo biti zaboravljeno! Ima da se pamti, opominje i da se nekada izučava – kao jedna od najodvratnijih stranica kvazinovinarskog zla.

U nastavku, informacija sa novinarskog bordela.

MIGRACIJE U MEDIJSKOM RETROVIZORU: SINOĆ ODRŽAN OKRUGLI STOL O MEDIJIMA I MIGRACIJSKIM POLITIKAMA

– Dodjeli novinarskih nagrada sinoć je (06.05.) prethodio okrugli stol o temi „Mediji i migracijske politike“. Društvo novinara BiH smatralo je da je Bihać najbolje mjesto za to, jer je USK, podnio najveći teret migrantske krize…

BIHAĆ, 07. maja – Pored velikog broja novinara, u diskusiji su učestvovali i najviši zvaničnici USK. Raspravljalo se o postupanja nadležnih institucija od najviših do najnižih nivoa, kao i o iskustvima, stečenim u periodu aktivnog angažmana na prihvatu i smještaju migrantske populacije. Uz sve to, nezaobilazne teme bile su sigurnosna situacija i sigurnosne procjene na osnovu kojih su se donosile određene mjere i radnje u postupanju organizacija i institucija.

Da je okvirno 125.000 migranata prošlo kroz USK, ali je danas situacija zadovoljavajuća, kazao je premijer Mustafa Ružnić. Zahvalan je novinarima na praćenju i objektivnom izvještavanju, koje je pomoglo da se sazna istina o pravom stanju u Krajini te da nadležni državni organi počnu aktivno djelovati. Do tada nije postojalo nikakve kooordinacije sa višim instancama, a njihov posao obavljali su predstavnici Vlade, Crvenog križa, humanitarne organizacije, građani, volonteri i drugi.

Teme okruglog stola odnosile su se i na korištenje društvenih mreža te govor mržnje prisutan u medijskom i javnom govoru, a što je analizirano u sklopu promocije brošure ¨Govorom mržnje protiv medija¨. Uz ostalo, ovom prigodom spomenuta je i Ukrajina sa aspektom na mogućnosti izvještavanja iz ratom zahvaćenih područja.

https://www.rtvusk.ba/vijest/migracije-u-medijskom-retrovizoru-sinoc-odrzan-okrugli-stol-o-medijima-i-migracijskim-politikama/57567