NETWORK

Njemačka uvodi kontrole na granicama prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj

Ministrica unutrašnjih poslova je uvođenje stacionarnih kontrola na granicama opravdala visokim brojem nelegalnih ulazaka u Njemačku ove godine.

Njemačka planira uvođenje stacionarnih kontrola na granicama prema Poljskoj, Švicarskoj i Češkoj te produženje kontrola na granici prema Austriji koje su uvedene još 2015, saopćila je njemačka vlada.

“Savezna policija sada ima na raspolaganju niz mjera kako bi mogla reagirati na aktuelnu situaciju”, saopćila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Ministrica je uvođenje stacionarnih kontrola na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom opravdala visokim brojem nelegalnih ulazaka u Njemačku ove godine. Istovremeno je na šest mjeseci zatraženo i produženje kontrola na granici prema Austriji, koje su uvedene na jesen 2015.

“Cilj nam je sprečavanje krijumčarenja ljudi i borba protiv neregulirane migracije”, rekla je Faeser, prenijela je Hina.

Od januara do kraja septembra je oko 100.000 osoba ilegalno prešlo granicu Njemačke.

Istovremeno se broj podnesenih zahtjeva za azilom približio rekordnim vrijednostima s vrhunca migrantske krize 2015, što je povećalo pritisak na saveznu vladu i naročito ministricu unutrašnjih poslova.

Traži se i povećanje broja pograničnih policajaca

Već sada su na šengenskim granicama prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj moguće pokretne kontrole koje se mogu provoditi i do 50 kilometara na njemačkoj teritoriji.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann zatražio je od ministrice i povećanje broja pograničnih policajaca.

“Nadam se da ministrica uvođenjem kontrola ne šalje samo signal, nego da će na granicu poslati i mnogo više policajaca”, rekao je Herrmann.

Savezna pokrajina Bavarska graniči sa Švicarskom, Austrijom i Češkom.

Posljednjih mjeseci se povećao broj ilegalnih ulazaka u Njemačku, posebno preko istočne rute koja vodi preko Poljske i Češke.

Bjelorusija i Rusija dio izbjeglica svjesno prebacuju preko granica s ciljem destabilizacije Evropske unije.

Većina ilegalnih useljenika kao konačni cilj navodi Njemačku.

Izvor: Agencije