NETWORK

Centar za migrante priprema se, mještani se pitaju zašto u tako siromašnoj općini

Još se ne zna točno kada bi s radom trebao početi centar za registraciju ilegalnih migranata u Dugom Dolu u općini Krnjak, no radovi u nekadašnjoj vojarni u punom su jeku. Otkad su iz MUP-a potvrdili da će centar biti zatvorenog tipa, s kontroliranim i organiziranim ulascima i izlascima, mještani lakše dišu. Međutim, i dalje se pitaju zašto takav centar baš kod njih, u jednoj od ionako najnerazvijenih hrvatskih općina.

Više od 80 posto nerazvrstanih cesta u Krnjaku makadamskih je. Jednom takvom stiže se u Poljanu Vojnićku. U cijelom selu živi samo Vlado.

  • Najveći problem je struja i voda. Struju, prošle godine kada je prvi snijeg pao nismo imali tri dana, a voda, dok nestane struje nestane i vode jer vučemo je hidroforom iz šume s izvora, govori Vlado Mihailović, iz Poljane Vojnićke.

Svakodnevno se Vlado bori s divljim životinjama, a nedavno mu je u susjedstvu tri dana boravio i medvjed. Sam si je na stup javne rasvjete postavio solarnu lampu.

  • U suštini to je jedno područje vrlo blizu glavnog grada, blizu Zagreba, ali što se tiće civilizacijskog standarda, uvjeta što Zagreb ima, mi se nalazimo najmanje jedno stoljeće nazad, rekao je Dejan Mihajlović, karlovački dožupan (SDSS).

Vodovoda nema više od 50 posto općine, a strujna je mreža u većini sela otprilike u lošem stanju

U takvu općinu dolazi Centar za registraciju migranata. Tamo odmah preko brda, ni 500 metara zračne linije udaljen od imanja uspješnog poljoprivrednika Gorana Bižića

  • Normalno da smo zabrinuti, zabrinuti smo za sigurnost. Mi planiramo žicu, moramo dignuti, kapiju stavit, to je bez daljnjega tako, imamo malu djecu i jednostavno više se ne osjećaju sigurno u svome dvorištu, govori Goran Bižić iz Dugog Dola.

Svrha je budućeg Centra za registraciju upravo micanje migranata s javnih površina, prometnica i gradova.

U bivšoj vojarni počeli radovi, najprije će se postaviti ograda.

“Cjelokupna lokacija će biti ograđena, nadzirana i osiguravana od strane policijskih službenika, neće postojati mogućnost samostalnog ulaska ili izlaska nezakonitih migranata u/iz nje te će se sav postupak, kako je već rečeno, provoditi u sigurnim i kontroliranim uvjetima.”, istaknuto je u priopćenju PU karlovačke.

Prijevoz migranata muči Krnjačane

Cesta do Dugog i sada je preopterećena teškim kamionima koji prevoze kamen i drvo.

  • Kada kamp bude u funkciji tu će se nekoliko desetaka autobusa dnevno kretati, rekao je karlovački dožupan Dejan Mihajlović.

I to sve pored osnovne škole i budućeg vrtića. Zato od države traže hitnu obnovu ove prometnice, školske ograde te vodovodnog sustava.

Zbog stalnog pucanja cijevi i sada, dok centar za migrante još nije spojen na njega, redovita i sigurna vožnja i tako je nemoguća. (Tanja Kuturovac/E.P.C./HRT)