NETWORK

Na samitu EU-Istočno partnerstvo glavna tema: bjeloruska instrumentalizacija migranata

Čelnici država članica okupit će se u srijedu i četvrtak u Briselu na samitu sa zemljama Istočnog partnerstva i na redovitom sastanku Evropskog vijeća.

Čelnici EU-a na samitu u četvrtak razgovarat će o epidemiološkoj situaciji, upravljanju krizama i otpornosti, cijenama energije, sigurnosti i obrani, migracijama i stanju u Bjelorusiji, piše Hina.

Danas popodne na samitu EU-Istočno partnerstvo glavne teme bit će bjeloruska instrumentalizacija migranata, koje Lukašenkov režim dovodi na istočne granice Unije te sve napetija situacija oko Ukrajine, zbog gomilanja ruskih trupa na njezinim granicama.

Istočno partnerstvo obuhvata šest zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza – Ukrajinu, Gruziju, Armeniju, Azerbajdžan, Moldaviju i Bjelorusiju, koja neće sudjelovati na samitu. Odnosi EU-a s Bjelorusijom iznimno su zaoštreni, pogotovo nakon što je režima Aleksandra Lukašenka organizirao hibridni napad slanjem hiljada izbjeglica s Bliskog istoka na istočne granice Unije, navodi ista agencija.

To je drugi samit u Briselu EU-Istočno partnerstvo nakon onoga održanog 2017. na kojem je sudjelovalo svih šest istočnih susjeda.

Sastanak debitanski za mnoge premijere
Ovosedmični sastanci na vrhu bit će prvi nakon 16 godina bez njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačku će prvi put predstavljati nedavno izabrani socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz.

Scholz neće biti jedini debitant na ovom samitu. Bit će to prvi samit i za novog austrijskog kancelara Karla Nehammera, švedsku premijerku Magdalenu Andersson, bugarskog premijera Kirila Petkova, rumunskog Nicolaea Ciuca. Bit će to i zadnji samit češkog premijera Andreja Babiša, kojeg će uskoro naslijediti imenovani premijer Petr Fiala.

“COVID će svakako i dalje biti u središtu naše pozornosti. Pojava novih varijanti podsjeća nas da nitko nije siguran dok svi ne budu sigurni. Više nego ikad prije, vakcinacija, što uključuje i treću dozu, i dalje je naše najbolje oružje u borbi protiv pandemije”, kaže u pozivnom pismu predsjednik Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Unaprijediti borbu protiv COVID-a 19
Dodaje da potrebno uložiti maksimalne napore kako bi se prevladala sumnjičavost prema vakcinaciji i suzbile dezinformacije.

Očekuje se da će na samitu čelnici pozvati da što prije stupe na snagu nove preporuke za putovanja u Uniju, uključujući i prijedlog da COVID potvrde vrijede devet mjeseci od primanja zadnje doze.

Također se očekuje se da će čelnici upozoriti Rusiju da će svaka daljnja vojna agresija na Ukrajinu imati ozbiljne posljedice i troškove, te da će oštro osuditi iskorištavanje migranata i izbjeglica od strane bjeloruskog režima.

Odbrambena saradnja
Čelnici će ponovno razgovarati o visokim cijenama energenata, ali se nikakve odluke ne očekuju. Pozvat će na detaljniju analizu funkcioniranja tržišta električne energije i sistema trgovanja emisijama ETS-a.

Čelnici bi trebali donijeti smjernice za ambiciozni Strateški kompas, viziju jačanja odbrambene saradnje za sljedeće desetljeće. Razgovarat će se o daljnjem poboljšanju odnosa s NATO-om, koji ostaje okosnica zajedničke odbrane za one države članice EU-a koje su njegove članice. U martu sljedeće godine očekuje se usvajanje Strateškog kompasa.

Nakon završetka Europskog vijeća, održat će se samit europodručja u inkluzivnom formatu na kojem će se razgovarati o ekonomskoj situaciji i najnovijem razvoju događaja u vezi s s bankovnom unijom i unijom tržišta kapitala.

IZVOR: AGENCIJE