AKTUELNO

Na granici s BIH hrvatska policija uhapsila 20-godišnjeg krijumčara migranata

Gotovo uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom hrvatska policija uhitila je 20-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine koji je u kombiju prevozio 10 migranata.

Sve se dogodilo u noći s nedjelje na ponedjeljak, a policija je najprije uočila dva kombi vozila. Oba su išla iz smjera Bosne i Hercegovine. Policija je krenula prema njima, zaustavili su se, no bilo je to dovoljno tek za jednog vozača kombija i one koje je ilegalno prevozio. Iz drugog vozila krijumčar i 8 do 9 osoba, ilegalnih migranata pobjegli su natrag u smjeru Bosne.
Policija je u tom vozilu potom zatekla dvojicu ilegalaca.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma 20-godišnji vozač je uhićen.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Također je utvrđeno da je osumnjičeni vozač iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane, kao i da je upravljao kombi vozilom na kojem su bile nepripadajuće registarske oznake. Predan je pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava podnesena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Također će protiv 20-godišnjaka bit podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o strancima i Zakona o sigurnosti prometa na cestama, budući da kod sebe nije imao putnu ispravu te je vozilom upravljao prije stjecanja prava na upravljanje i bez upaljenih svjetala, a u vozilu je prevozio više osoba od broja osoba upisanih u prometnoj dozvoli.

Kriminalističko istraživanje i traganje za drugim vozačem i dalje se nastavlja te će također nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, priopćili su iz PU karlovačke.

Izvor: Radio – mrežnica.hr