VIDEO

Migrantski biznis cvjeta u Bjelorusiji: Grodno – grad bliskoistočnih i afričkih izbjeglica

Bjeloruski grad Grodno, udaljen 20-ak kilometara od poljske granice, pod opsadom je migranata, piše moskovski Komersant čiji su novinari jedni od rijetkih koji su uspjeli doći do bjelorusko-poljske granice s bliskoistočnim (uglavnom, kako piše list, radi se o iračkim Kurdima) migrantima koji se očajnički žele dokopati Poljske, a potom, kako su im sami rekli, Njemačke, Francuske ili Velike Britanije, ovisno o tome gdje već imaju rođake ili preporuke.

Grad Grodno s oko 350 hiljada stanovnika na rijeci Neman, postao je najpoznatiji i najzavjetniji grad bliskoistočnih i afričkih izbjeglica, poznat sada i na tim dalekim prostranstvima. Mnogi stanovnici Grodna su se snašli i razvili dobar migrantski biznis i način za dodatnu zaradu, piše ruski list. Tamošnji hoteli, moteli i svi drugi iznajmljivači soba su prebukirani, a oni migranti koji nemaju novca za udoban smještaj tiskaju se po pothodnicima, na kolodvoru, u šoping-centrima i haustorima zgrada ili dižu šatore po parkovima.

Sagovornik Komersantovih novinara, irački Kurd, kaže da se sve informacije potrebne za jednog migrantskog putnika namjernika dobiju preko društvenih mreža: kako dobiti i nabaviti bjelorusku vizu u Ankari, kako se smjestiti u Minsku, gdje se može prespavati ili naručiti vozilo da se dokopa Grodna – bilo taksijem ili da više njih zajedno unajmi cijeli autobus ili kamion za prijevoz. Dobivaju i uvijek ažurirane podatke s druge strane granice o tome koji su dijelovi najpropusniji, gdje je “trenutačno” najlakši prolaz ili gdje su prerezane ograde. Tamošnji taksisti praktički samo voze migrante prema granici – 50 dolara po čovjeku. Najbliže što mogu doći je oko pet kilometara do granice i najfrekventnijeg migrantskog prijelaza Bruzgi-Kužnica, ali tamo već čekaju drugi vodiči koji će ih za 100 dolara prevesti do same ograde na poljskoj strani ili, pak, do najbližeg improviziranog šatorskog naselja uz samu “poljsku” bodljikavu žicu. Tamo su migranti prepušteni samo sebi ili tek pomoći “dobrohotnih” bjeloruskih graničara koji to također naplaćuju, kako tome svjedoče migranti koji su se uspjeli dokopati Poljske.
Izvor: Saff.ba